Naučnici iz Beograda i Beča otkrili dve nove vrste stonoga

Saradnja između Beogradskog univerziteta i Prirodnjačkog muzeja u Beču dovela je do otkrića dve nove vrste stonoga iz roda „Haasea“.

Foto: NHM Wien, N. Akkari

Dr Nesrin Akari, kuratorka zbirke stonoga u Prirodnjačkom muzeju u Beču, i dr Dragan Antić sa Beogradskog univerziteta, su naučnici koji su sistematski ispitivali evropski rod stonoga „Haasea Verhoeff 1895“ i tako otkrili dve nove vrste iz Austrije i Srbije koje do sada nisu opisane. Jedna od vrsta „Haasea makarovi“ (Antić & Akkari 2020) sakupljena je poslednjih godina u pećini Bezdan u blizini Prijepolja, a sada je prvi put opisana. Druga vrsta „Haasea gruberi“ (Antić & Akkari 2020) je bila skrivena u postojećoj zbirci stonoga Prirodnjačkog muzeja u Beču više od 70 godina, jer je tada pogrešno identifikovana.

Dvoje naučnika su za potrebe projekta ponovo istražili sve poznate vrste ovog roda. Oni su ispitali hiljade primeraka iz zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču kao i referentni materijal iz prirodnjačkih muzeja u Berlinu, Ženevi, Minhenu i Sofiji. Ovim projektom se dodatno ističe značaj naučnih zbirki kao skupa aktuelnih i istorijskih podataka.

Zbirka stonoga u Prirodnjačkom muzeju u Beču je jedna od najvećih i najznačajnijih u svetu. Ona obuhvata oko 20.000 predmeta sa skoro 2.000 primeraka. Većina primeraka je sačuvana u staklenim cilindrima i konzervirana u 75-procentnom etanolu.

Izvor: Eurocomm-PR Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti