Katastrofalna pretnja po životnu sredinu – jemenski tanker nafte

Foto: Facebook (screenshot)

Na katastrofalnu pretnju po životnu sredinu zbog tankera nafte iz Jemena, koji je smešten na obali Crvenog mora, upozorila je Velika Britanija, napominjući da postoji rizik od ekološke katastrofe sa izuzetno velikim i dugogogodišnjim posledicama.

Smatra se da je tanker FSO SAFER, na kojem ima čak 1,14 miliona barela sirove nafte, u lošem stanju, pri čemu postoji rizik izlivanja nafte u Crveno more, što bi moglo ozbiljno ugroziti čitav ekosistem. Ukoliko bi do toga došlo, u opasnosti je više od 1.200 vrsta ribe, pri čemu oko 10 odsto njih živi samo u Crvenom moru.

U tom slučaju bi se na sigurno pola godine zatvorila prometna luka Al Hodejda u kojoj se tanker trenutno nalazi, a samo čišćenje bi zahtevalo troškove od oko 16 milijardi funti.

Upravo zato, pozvani su stručnjaci Ujedinjenih nacija kako bi se procenilo stanje tankera, ali i da bi se dobile preporuke za bezbedno uklanjanje nafte.

Upozorava se da tanker predstavlja ekološku katastrofu koja se očekuje, te da je zato potrebno preduzeti neophodne korake kako bi se ona sprečila.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti