„Azotara“ poslala predlog ugovora Rusiji za katalizatore protiv žutog dima

Foto: pixabay

Iako je prošle godine najavljeno da će u pančevačkoj „Azotari“ biti ugrađeni katalizatori koji će odstranjivati žuti dim, ovo još uvek nije urađeno. Međutim, iz ove kompanije istakli su da su u toku pregovori sa ruskom kompanijom „Metal plant“ koja bi trebalo da isporuči pomenute katalizatore.

Zamenik generalnog direktora „Azotare“ gospodin Miljan Đurović izjavio je da je predlog ugovora već poslat, kao i da se u roku od mesec dana od potpisivanja ugovora očekuje isporuka opreme. On je istakao i da je ugovor veoma komplikovan jer katalizator zahteva platinu za eliminisanje žutog dima. Prema njegovim rečima, tokom ugradnje katalizatora biće zaustavljen pogon azotne kiseline, a ako nakon ugradnje opreme ne bude bilo žutog dima biće naručeni katalizatori i za drugi pogon.

Gospodin Đurović je istakao i da je nabavka i ugradnja katalizatora predviđena planom investicija u oblasti ekologije koji ima za cilj usklađivanje fabrike sa evropskim propisima.

Inače, sredinom prošle godine počeo je remont „Azotare“, a puštena je u pogon sredinom januara 2015. godine, umesto u oktobru prošle godine. Glavni razlog za odlaganje proizvodnje je bila nabavka prirodnog gasa.

 

Sandra Jovićević

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti