Naturhus – održiva oaza u srcu prirode

Jutro u kući smeštenoj u srcu šume. Buđenje uz sunčeve zrake koje se probijaju kroz krošnje, svež vazduh ispunjen mirisima i zvucima šumskog biodiverziteta. I dok priroda nudi svoju jedinstvenu čar, ne treba zaboraviti da je temperatura vazduha na ovakvim područjima hladnija, posebno tokom oštrih zima.

Zamislite sada da se oko i iznad vaše kuće nalaze stakleni zidovi, koji vam omogućavaju da ste izolovani od hladnoće i potencijalnih opasnosti koje donosi šumski svet, ali istovremeno omogućavaju da ste opkruženi prirodom i dobrobitima koje ona donosi.

Jedna porodica u Švedskoj odlučila se upravo za takav koncept – dom izgrađen unutar staklenika. Osim što u arhitektonskom kontekstu ovaj objekat izgleda veoma interesantno, on donosi raznovrsne prednosti. Ovaj koncept poznat je kao Naturhus i mogao bi da se opiše kao spoj umetnosti, užitka, praktičnosti i ekologije. On je dizajniran tako da pruži luksuzan život uz minimalnu potrošnju energije, istovremeno stvarajući održiv ekosistem.

Kakve prednosti donosi Naturhus?

Foto: AI foto

U svetu klimatskih promena, energetska efikasnost uspela je da se nađe na samom vrhu najvažnijih pitanja. Zahvaljujući stakleniku koji okružuje kuću, održavanje toplote je efikasnije, te se navodi da potrošnja energije za grejanje može da bude smanjena i za 30 odsto. Nove tehnologije omogućavaju da se na krov staklenika postave uobičajeni solarni paneli, a inovacije su donele i solarne prozore, solarne roletne i druge mogućnosti. Na ovaj način može dodatno da se unapredi energetska efikasnost i smanjenje emisija. U staklenik su takođe ugrađeni automatizovani sistemi ventilacije koji regulišu temperaturu i vlažnost unutar prostora.

Kada je reč o vodi, ističe se više održivih mogućnosti. Sa krova staklenika prikuplja se kišnica i skladišti u rezervoare koji se nalaze ispod zemlje. Ova prikupljena voda se koristi za navodnjavanje biljaka, omogućavajući im potrebnu vlagu. Pored toga, smanjuje se potreba za korišćenjem sintetičkih đubriva, jer biljke dobijaju hranljive materije iz otpadnih voda. Takođe, kišnica može da se koristi za ispiranje u toaletu.

U uslovima unutar ovog staklenika, kao i kod uobičajenih koji se koriste u poljoprivredi, stvaraju se pogodni uslovi za uzgoj voća i povrća. Osim ovih prednosti, Naturhus doprinosi biodiverzitetu kroz stvaranje mikroekosistema koji privlači korisne insekte poput pčela. Ovakav dizajn pomaže biljkama da se bolje nose sa ekstremnim vremenskim uslovima, kao što su suše ili poplave.

Nabrojane prednosti samo su jedne od brojnih mogućnosti koje koncept Naturhus nudi. Iako većina od nas možda neće imati priliku da sebi priušti ovakav dom, on predstavlja inspiraciju za razmišljanje o načinima na koje možemo učiniti svoj prostor održivijim.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti