Rumunija pred usvajanjem novog investicionog programa „Zelena energija“ 2024-2030

Ministarstvo energetike Rumunije pokrenulo je javnu raspravu o nacrtu hitne uredbe za nacionalni investicioni program „Zelena energija“, čiji je cilj podrška administrativno-teritorijalnim jedinicama i operaterima u sistemima centralizovanog grejanja. Program će se sprovoditi u periodu od 2024. do 2030. godine, sa ukupnom vrednošću od četiri milijarde leja (preko 800 miliona evra), navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar energetike, Sebastijan Burduja, naglasio je da je lokalnim vlastima u Rumuniji potrebna dosledna finansijska podrška kako bi obezbedili pristupačnu zelenu energiju za građane i poboljšali kvalitet života u svojim zajednicama. Program „Zelena energija“ ima za cilj da dopuni evropske fondove i omogući finansiranje projekata koji promovišu energetsku efikasnost i modernizaciju sistema grejanja i hlađenja u gradovima širom zemlje.

Prva komponenta programa, vredna 1,5 milijardi leja, posvećena je gradovima koji su odabrani u okviru evropskog programa „100 pametnih i klimatski neutralnih gradova do 2030. godine“. Druga komponenta, vredna 2,5 milijardi leja, fokusira se na izgradnju i modernizaciju sistema grejanja i hlađenja u urbanim područjima širom Rumunije.

Iz Ministarstva energetike su ocenili da je „Zelena energija“ značajan korak u tranziciji Rumunije ka održivom energetskom sistemu koji je stavlja na odlučan put energetske tranzicije, čineći je liderom u regionu.

Program će se finansirati putem emisija zelenih obveznica Ministarstva finansija, u saradnji sa Ministarstvom evropskih investicija i projekata. Ministarstvo energetike pozvalo je sve zainteresovane strane da se uključe u javne konsultacije kako bi se program dodatno unapredio.

Pročitajte još:

Rumunija uvodi grejanje na vodonik?

U cilju dekarbonizacije sektora grejanja, u prvom kvartalu ove godine predstavljen je pilot projekat 20HyGrid koji će za grejanje domaćinstava u Rumuniji koristiti mešavinu od 20 odsto vodonika i 80 odsto prirodnog gasa.

Dosadašnja testiranja u laboratorijskim uslovima i na terenu pokazala su da je postojeća gasna infrastruktura pogodna za snabdevanje domova mešavinom vodonika i prirodnog gasa bez ikakvih dodatnih modifikacija.

Kompanija Delgaz Grid dostavila je u martu ove godine predstavnicima Ministarstva energetike konačne zaključke ovog projekta koji ukazuju na to da su emisije ugljen-monoksida, azot-oksida i drugih štetnih gasova znatno smanjene u odnosu na 100 odsto prirodni gas.

„Rezultati pilot projekata su ohrabrujući i nude nam veoma dobre izglede za postizanje ciljeva koje je Rumunija preuzela u okviru energetske i klimatske politike Evropske unije. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Ministarstvo energetike trenutno finalizuje strateški i zakonodavni okvir koji olakšava ulaganja u proizvodnju i korišćenje zelenog vodonika“, rekao je Burduja.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti