Održan referendum o nuklearnoj energetskoj budućnosti Kazahstana

Kazahstan, sa preko 19,5 miliona stanovnika, predstavlja najveću zemlju bez izlaza na more u svetu po površini. Ekonomija Kazahstana jedna je od najrazvijenijih u centralnoazijskom regionu, sa značajnim aktivnostima na polju industrije, energetike i poljoprivrede.

Foto-ilustracija: Pixabay (Philip Pena)

Zemlja raspolaže sa jednim od najvećih svetskih rezervi nafte, pri čemu je Kašagan jedno od najdubljih naftnih nalazišta na svetu. Istaknut je proizvođač nafte u regionu sa dnevnom proizvodnjom koja premašuje milione barela. Kazahstan je bogat i obimnim rezervama uglja, naročito u regionu Karaganda, u centralnom delu zemlje, i poseduje značajan deo globalnih zaliha uglja. Takođe, svetska proizvodnja urana vodi na ovim prostorima, čineći oko 40 odsto globalne proizvodnje. Kao i u drugim delovima sveta, i pored svih prirodnih bogatstava, potrebna je diversifikacija izvora kako bi se smanjila zavisnost o nafti i gasu.

Zemlja ima iskustvo sa nuklearnom tehnologijom, uključujući tri istraživačka reaktora i jedan brzi reaktor BN-350 koji je bio aktivan do 1999. godine. U sklopu politike da smanji zavisnost od fosilnih goriva i diversifikuje svoj energetski miks, Kazahstan već godinama planira uvođenje nuklearne energije u svoj energetski portfolio. Ulken, u jugoistočnom delu zemlje, na obali jezera Balkaš, označen je kao potencijalno najpogodnija lokacija za izgradnju nuklearne elektrane.

Pročitajte još:

Upravo zbog priprema na ovakav potez, još prošle godine najavljen je referendum, kako bi se građani izjasnili na ovu temu. Referendum je održan sa ciljem da se uveri da li građani podržavaju ideju o izgradnji nuklearne elektrane. Preliminarni rezultati pokazuju visok stepen odziva i podrške: od 7,8 miliona glasača, 71,12 odsto je potvrdno odgovorilo na pitanje o saglasnosti sa izgradnjom nuklearne elektrane, pri čemu je izlaznost iznosila 63 odsto, prenosi World Nuclear News.

Foto-ilustracija: Pixabay (Ruslan Zhanabaev)

Projekat vredan između 10 i 12 milijardi evra, predstavlja prekretnicu za ovu zemlju. Kazahstan bi se time priključio grupi od oko 30 zemalja u kojima aktivno radi preko 400 nuklearnih reaktora, iako se do kraja decenije predviđa veliki porast broja aktivnih reaktora, s obzirom na sve projekte koji su trenutno u fazi izgradnje.

Nakon referenduma, predsednik je istakao da odluka o izgradnji nije jednostavna i da će vlada morati da vodi ozbiljne pregovore i analize, uz uključivanje međunarodnog konzorcijuma sačinjenog od svetskih kompanija koje poseduju najnaprednije tehnologije u realizaciji ovog projekta.

Vlada Kazahstana ima za cilj da do 2035. godine nuklearna energija čini oko pet odsto ukupne nacionalne proizvodnje energije, čime bi se značajno povećala energetska sigurnost zemlje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti