Potpisan ugovor o hitnoj obnovi železničke infrastrukture u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (marcin-jozwiak)

U Vladi Srbije potpisan je ugovor o hitnoj obnovi železničke infrastrukture, finansiran iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 50 miliona evra. Ovaj veliki projekat ima za cilj unapređenje i modernizaciju oko 200 kilometara postojećih pruga, što je duplo više u odnosu na godišnji prosek rekonstrukcije pruga u Srbiji.

U našoj zemlji ima 3.400 kilometara pruge, i svake godine se rekonstruiše oko 100 kilometara iz domaćih sredstava, dok će ovog puta jedan ugovor pokriti 200 kilometara.

Osnovni ciljevi ugovora uključuju povećanje bezbednosti i propusne moći pruga, obnovu ključnih železničkih stanica i rasputnica, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovnika u blizini železničkih pruga. Rehabilitacija će biti usmerena na deonice koje nisu uključene u velike međunarodne projekte, ali su važne za funkcionisanje železničke mreže.

Pročitajte još:

Deonice pruga koje će biti obuhvaćene ovim projektom su u najvećoj meri one na kojima je evidentiran veći broj nezgoda, odnosno iskliznuća kola i to su Ranžirne stanice Beograd „B“ i „A“ (Resnik i Rakovica), zatim Rasputnice „B“, „K“ i „K1″(Jajinci), deonica Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana, Beograd centar-Pančevo-Vršac, kao i Resnik-Požega-Vrbnica-državna granica, ali i Lapovo-Kraljevo, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pored njih, u projektat su uključene i deonice Ruma-Šabac-Rasputnica Donja Borina-državna granica-(Zvornik Novi); Platičevo-Rasputnica „1“-Rasputnica“3″-Štitar; Smederevo-Mala Krsna, zatim Mala Krsna-Bor-Rasputnica“2″- Vražogrnac, ali i deonice Niš, Crveni Krst-Zaječar-Prahovo -državna granica; Pančevo-Zrenjanin- Kikinda; Subotica-Bogojevo-državna granica; Novi Sad-Odžaci-Bogojevo i Novi Sad, rasputnica Sajlovo-Rimski Šančevi-Orlovat

Unapređenje lokalnih pruga jednako je važno razvijati uz međunarodne projekte, jer su ovakvi projekti često ključni za razvoj mnogih opština u zemlji i svakodnevno funkcionisanje života u njima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti