Kanadski istraživači razvili proces pretvaranja metana i CO2 u korisne resurse

Naučnici sa Univerziteta Makgil, jednog od najstarijih u Kanadi, otkrili su kako da iskoriste sunčevu svetlost da pretvore dva štetna gasa, metan i ugljen-dioksid, u korisne hemikalije. Na jedan način, proces bi se mogao uvrstiti u neki oblik reciklaže štetnih emisija.

Tim naučnika uspeo je da postigne ovaj podvig koristeći specijalan katalizator napravljen od zlata, paladijuma i galijum nitrida, koji u kombinaciji sa sunčevom svetlošću pokreće hemijsku reakciju koja dalje pretvara metan i ugljen-dioksid u zeleni metanol i ugljen-monoksid, koji su veoma korisni u industriji energije i hemikalija.

Neizostavna prednost ovog procesa je to što radi na sobnoj temperaturi i ne zahteva visoke temperature ili jake hemikalije, što je zapanjujuće.

Pročitajte još:

Istraživači veruju da bi ovo otkriće moglo pomoći Kanadi da postigne svoj cilj smanjenja emisija gasova staklene bašte na nulu do 2050. godine, pretvarajući ove štetne gasove u korisne resurse koji mogu doprineti održivoj budućnosti.

S obzirom da se crpi sunčeva svetlost, i jedna materija pretvara u drugu, poređenje sa fotosintezom postaje neizostavno. Fotosinteza, inače proces svojstven prirodi, koristi sunčevu svetlost da pretvori ugljen-dioksid i vodu u hranu i kiseonik. U oba slučaja, sunčeva energija igra ključnu ulogu u pretvaranju štetnih gasova u korisne proizvode.

Pretvoriti najštetnije hemikalije na održiv način u vredne hemikalije ostaje pitanje za budućnost, čija bi ozbiljna primena mogla preoblikovati industrijske procese.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti