Javni uvid u Nacrt uredbe o proglašenju i studiji zaštite Parka prirode „Veliki Jastrebac“

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva zainteresovane da se uključe u javni uvid u Nacrt uredbe o proglašenju i studiji zaštite Parka prirode „Veliki Jastrebac“ koji će trajati do 30. septembra.

Nacrt uredbe o proglašenju Parka prirode „Veliki Jastrebacˮ i Studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom biće dostupni javnosti radnim danima od 10 do 13 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i na veb portalima Ministarstva i Zavoda.

Javna rasprava će biti održana 19. septembra 2024. u 10.00 sati u Kruševcu, u zgradi Skupštine Grada Kruševca, a u 13.00 časova u Blacu, u sali Kulturnog centra „Drainac”.

Sledećeg dana, 20. septembra javna rasprava biće održana u 09.00 sati u Prokuplju, u zgradi Gradske uprave grada Prokuplje, dok će u 12.30 sati biti održana u Aleksincu, u zgradi Skupštine opštine Aleksinac.

Pročitajte još:

Park prirode „Veliki Jastrebac”, nalazi se u centralnog Srbiji na teritoriji gradova Kruševac i Prokuplje i opština Blace i Aleksinac, a prostire se na području od 39,1 hektara, od čega je 70,1 odsto u državnoj svojini, 26,5 odsto u prviatnoj i 3,3 odsto u drugim oblicima svojine.

Planina Veliki Jastrebac predstavlja jednu od najstarijih šuma u Srbiji, a istovremeno i najšumovitiju planinu. Kao veoma značajan izdvaja se pojas bukovih šuma, a tu su i biljke poput planinskog javora, graba i zelenike. Štaviše, planinski javor je endemska vrsta Balkanskog poluostrva, zbog čega se podvodi i pod strogo zaštićenu vrstu.

Pored šumskih predela, ovo područje ispunjeno je obradivim zemljištem, te se mogu videti uređeni voćnjaci i rasadnici, a tu su i livade i pašnjaci.

Osim što je bogata biodiverzitetom, njen značaj nalazi se i u tome što ima interesantne geološke i geomorfološke oblike reljefa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti