Izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2023. pokazao smanjeno zagađenje

Podaci Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2023. godinu, koju je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazali su da je kvalitet vazduha značajno unapređen u prošlog godini, u poređenju sa 2022. godinom.

Podaci o sistemskom merenju kvaliteta vazduha, prikupljanju i obradi rezultata merenja, dostavljeni su od strane 42 lokalne samouprave, sa ukupno 275 stanica i mernih mesta državne i lokalnih mreža za kvalitet vazduha što je do sada najveći priliv podataka.

Tokom prošle godine, najbrojnija merenja bila su za suspendovane čestice PM10, zatim merenja azot-dioksida, sumpor dioksida, suspendovanih čestica PM2.5, a najmanje ugljen monoksida i prizemnog ozona. Merenjem je obuhvaćeno deset vrsta supstanci, a suspendovane čestice PM10 su u 2023. godini, kao i tokom prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Srbije.

Na osnovi obrađenih rezultata merenja, dobijena je ocena stanja kvaliteta vazduha u 2023. godini. U zoni Srbija vazduh je bio čist ili neznatno zagađen, osim u gradovima Kruševac, Šabac, Kragujevac, Pirot, Loznica, Čačak, Paraćin (Popovac), Zaječar, Kraljevo, Novi Pazar i Valjevo. Kada je reč o zoni Vojvodina vazduh je bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i Somboru gde je bio prekomerno zagađen.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Blackeye)

U aglomeracijama Novi Sad, Niš, Pančevo, Smederevo, Kosjerić i Užice vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Takođe u aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen, usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i granične vrednosti olova. Prekomerno zagađen vazduh bio je i u aglomeraciji Beograd, usled prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Kruševac, Pirot, Novi Pazar i Valjevo bili su prekomerno zagađeni zbog prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Pored ovih gradova, zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10, vazduh je prekomerno zagađen bio i u  Šapcu, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Paraćinu (Popovac), Zaječaru, Kraljevu, Subotici i Somboru.

Kako se navodi u Izveštaju, kvalitet vazduha ni u jednom gradu ni aglomeraciji nije imao kategoriju prekomerno zagađen, a da je posledica samo prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM2.5.

Koncentracije koje su opasne po zdravlje ljudi javile su se u Kostolcu za sumpor-dioksid jedanput, a koncentracije prizemnog ozona o kojima se obaveštava javnost zabeležene su u Beogradu i Novom Sadu.

Kada se govori o monitoringu polena, u 2023. godini, najviša vrednost maksimalnih koncentracija polenovih zrna za brezu registrovana je u Kikindi, za trave u Bečeju, a za ambroziju u Požarevcu. Najveći broj dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti polenovih zrna za brezu zabeležen je u Novom Sadu, za trave u Bečeju i ambroziju u Subotici.

Pročitajte još:

Poboljšanje kvaliteta vazduha

Poređenjem prošlogodišnjih podataka sa 2022. godinom, pokazano je da je kvalitet vazduha u 2023. godini značajno unapređen. Preciznije, u 2022. godini godišnje prekoračenje granične vrednosti čestica PM10, registrovano je gotovo na svakom trećem mernom mestu, odnosno na 28 odsto mernih mesta, dok je u prošloj godini godišnje prekoračenje registrovano na svakom devetom mernom mestu, odnosno na 11 odsto mernih mesta.

U istom periodu, za 19 odsto smanjen je broj mernih mesta gde je registrovano prekoračenje dozvoljenog broja dana iznad granične vrednosti. Takođe za 19 odsto je porastao i obuhvat merenja, odnosno broj mernih mesta suspendovanih čestica PM10 u 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je govori o suspendovanim česticama PM2.5, broj mernih mesta na kojima se mere ove čestice povećan je prošle godine za 38 odsto u odnosu na 2022. Broj mernih mesta na kojima je prekoračena godišnja granična vrednost PM2.5 je 2023. godine 12 odsto manji nego 2022. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti