Digitalizacija pokreće održive lance snabdevanja u najmanje razvijenim zemljama

Foto-ilustracija: Unsplash (2Photo Pots)

Digitalizacija ima potencijal da transformiše lance snabdevanja u najmanje razvijenim zemljama, omogućavajući im da odgovore na rastuće zahteve za održivošću.

Tehnologije poput veštačke inteligencije, “blokčejn” baze podataka i internet inteligentni uređaji (IoT) već sada pružaju alate koji mogu značajno unaprediti efikasnost i smanjiti otpad, ali je ključno da ove tehnologije budu prilagođene potrebama najmanje razvijenih zemalja kako bi imale istinski pozitivan uticaj, piše Svetski ekonomski forum.

Jedan od ključnih aspekata digitalizacije je njena sposobnost da pomogne preduzećima da postignu trostruki krajnji rezultat – ekonomski, društveni i ekološki – i da integrišu ove dimenzije u celokupni lanac snabdevanja. Digitalizacija ne samo da povećava transparentnost, već omogućava i bolju kontrolu nad svim aspektima poslovanja, čime se omogućava smislena integracija održivih praksi u svaki korak lanca snabdevanja.

Na primer, “blokčejn” tehnologija, koju čine digitalno povezane manje baze podataka (blokovi), može poboljšati praćenje i sledljivost proizvoda kroz ceo lanac snabdevanja, čime se povećava poverenje između proizvođača i potrošača.

U poslednje vreme, uspešne inicijative u zemljama kao što su Butan, Bangladeš, Kambodža, Etiopija, Nepal, Ruanda, Istočni Timor i Vanuatu pokazale su kako digitalizacija može igrati ključnu ulogu u unapređenju održivosti.

Pročitajte još:

Digitalizacija smanjuje ugljenični otisak

Jedan od najvažnijih mehanizama koji digitalizacija nudi je olakšavanje trgovine bez papira. Digitalizacija graničnih trgovinskih procedura i prelazak na trgovinu bez papira može značajno smanjiti emisije CO2 i druge štetne efekte na životnu sredinu.

U Vanuatuu je nedavno digitalizovano izdavanje sertifikata o biološkoj bezbednosti, što je rezultiralo smanjenjem trajanja procedure sa šest dana na samo deset minuta. Ova reforma smanjila je papirologiju za 95 odsto i putovanja potrebna za procese sertifikacije za 86 odsto, što je dovelo do smanjenja emisije CO2 za 5.827 kg.

Slične inicijative su sprovedene i u drugim zemljama. U Istočnom Timoru, digitalizacija je dovela do smanjenja fizičkih putovanja između vladinih agencija za 90 odsto i smanjenja štampanih carinskih dokumenata za 80 odsto, što je rezultiralo smanjenjem emisije CO2 za 14.492 kg.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti