Nova tehnologija omogućava punjenje nosivih uređaja tokom trčanja

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači sa Instituta za naprednu tehnologiju (ATI) Univerziteta u Sariju razvili su inovativne nanogeneratore koji koriste energiju iz svakodnevnih aktivnosti, poput trčanja, za napajanje nosivih uređaja.

U njihovoj studiji, objavljenoj u časopisu Science Direct, opisano je kako fleksibilni nanogeneratori mogu pretvoriti mehaničku energiju, generisanu jednostavnim pokretima, u električnu energiju sa značajno većom efikasnošću od prethodnih tehnologija.

„Ideja nanogeneratora je da uhvate i koriste energiju iz svakodnevnih pokreta, poput jutarnjeg trčanja, mehaničkih vibracija, okeanskih talasa ili otvaranja vrata. Ključna inovacija sa našim nanogeneratorom je da smo fino podesili tehnologiju sa 34 mala energetska kolektora koji koriste lasersku tehniku koja se može povećati za proizvodnju kako bi se dodatno uvećala energetska efikasnost“, izjavio je glavni autor studije, Delovar Husein.

Iako ideja o nanogeneratorima nije nova, rešenje stručnjaka sa ATI-ja donosi revolucionarni napredak u prikupljanju energije, pokazujući 140 puta povećanje gustine snage u poređenju sa konvencionalnim nanogeneratorima.

Pročitajte još:

Nanogeneratori funkcionišu po principu triboelektričnog efekta, gde materijali postaju električno naelektrisani kada dođu u kontakt, a zatim se odvoje (kao kada trljamo balon o kosu). Ovaj proces omogućava uređaju da pretvori čak i najjednostavnije pokrete u korisnu električnu energiju.

„Ono što je zaista uzbudljivo je da bi naš mali uređaj sa visokom gustinom prikupljanja energije mogao jednog dana da se takmiči sa snagom solarnih panela i mogao bi da se koristi za pokretanje bilo čega, od senzora sa sopstvenim napajanjem do sistema pametnih kuća koji rade bez potrebe za zamenom baterije“, dodao je Husein.

Profesor Ravi Silva, direktor Instituta za naprednu tehnologiju, istakao je potencijal nanogeneratora u budućnosti energetike, posebno u kontekstu brzog razvoja IoT tehnologija.

„Sa sve većom tehnologijom oko nas, predviđa se da ćemo imati preko 50 milijardi IoT uređaja u narednih nekoliko godina kojima će biti potrebna energija za napajanje. Potrebna su lokalna rešenja zelene energije, a to bi mogla biti zgodna bežična tehnologija koja koristi energiju iz bilo kog mehaničkog pokreta za napajanje malih uređaja. Ona nudi priliku naučnoj i inženjerskoj zajednici da pronađe inovativna i održiva rešenja za globalne izazove“, rekao je profesor Silva.

Razvoj ovih nanogeneratora mogao bi značajno da doprinese transformaciji energetskog sektora, pružajući održiva rešenja za napajanje uređaja u svakodnevnim situacijama. Od pametnih kuća do nosivih senzora, primena ovih uređaja mogla bi da omogući dugoročno napajanje bez potrebe za čestim zamenama baterija.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti