EU pooštrava mere za industrijske emisije

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska unija je ostvarila značajan napredak u svojoj politici zaštite životne sredine ažuriranjem Direktive o industrijskim emisijama (IED), koja stupa na snagu 4. avgusta 2024. i koja se razvila u Direktivu o industrijskim emisijama i emisijama iz uzgoja stoke. Revidirana direktiva je najvažniji deo u okviru Evropskog zelenog dogovora, sa ciljem drastičnog smanjenja emisija iz velikih industrijskih postrojenja i intenzivnog uzgoja stoke, kako i naziv govori.

Tokom protekle decenije, originalna Direktiva o industrijskim emisijama postavljala je standarde za kontrolu zagađenja iz industrijskih izvora. Međutim, pre dve godine je Evropska komisija predložila reviziju direktive kako bi se ispratili trenutni tokovi i kako bi bila modernizovana.

Ažurirana direktiva donosi stoga određene promene. Prvo, uvodi strože granične vrednosti emisija i proširuje svoju primenu na dodatne izvore zagađenja, uključujući rudarstvo metala i proizvodnju baterija velikih razmera. Očekuje se da će ovaj širi obuhvat značajno smanjiti emisije čestica PM2.5, SO2, NOX i NMVOC, sa ciljem smanjenja za 40 odsto do 2050. godine u poređenju sa nivoima iz 2020. godine, saopšteno je na sajtu Evropske komisije.

Pročitajte još:

Pored toga, direktiva nalaže elektronsko izdavanje dozvola, pojednostavljuje administrativne procese i pooštrava uslove za odobravanje odstupanja. Takođe, uvodi strože kazne za nepoštovanje pravila, uključujući novčane kazne od najmanje 3 odsto godišnjeg prometa EU za najteža kršenja.

Foto-ilustracija: Unsplash (Orkhan Farmanli)

Prošireni su i propisi za najveće farme svinja i živine sa najvećim zagađenjem, koje čine oko 30 odsto takvih farmi u EU. Ove farme će sada biti podvrgnute pojednostavljenom sistemu izdavanja dozvola, što smanjuje administrativni teret uz održavanje efikasnog upravljanja životnom sredinom. Manje i organske farme svinja su izuzete iz ovih novih obaveza.

Osim toga, direktiva će poboljšati transparentnost putem Portala o industrijskim emisijama, koji je počeo sa radom 22. maja 2024. godine. Ovaj portal pruža sveobuhvatne podatke o industrijskim instalacijama i pojednostavljuje elektronsko izveštavanje operatera.

Države članice imaju rok od 22 meseca da prenesu revidiranu direktivu u nacionalno zakonodavstvo, dok će Evropska komisija usvojiti podzakonske akte kako bi pomogla u njenoj primeni. Izveštavanje o podacima na Portalu o industrijskim emisijama trebalo bi da počne 2028. godine.

Očekuje se da će implementacija revidirane Direktive do 2050. godine smanjiti emisije ključnih zagađivača vazduha za 40 odsto u poređenju sa nivoima iz 2020. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti