Efikasniji rad Agencije za energetiku uz EU podršku

Foto-ilustracija: Unsplash (shraga kopstein)

„EU aktivno podržava rad Agencije za energetiku Republike Srbije više od 20 godina, počevši sa tehničkom pomoći koja je omogućila njeno osnivanje. Do danas, EU je finansirala osam projekata vrednih više od 10 miliona evra. Početak je bio fokusiran na jačanje kapaciteta i obuku, dok je danas akcenat na novim tehnološkim alatima koji unapređuju efikasnost Agencije”, istakao je Gligo Vuković, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji, na završnom događaju projekta – Podrška Agenciji za energetiku Republike Srbije u prikupljanju i analizi podataka o energetskom tržištu i mrežnoj infrastrukturi’’.

,,EU ističe važnost nezavisnosti i stručnosti Agencije kao ključnih elemenata koji osiguravaju stabilnost investicija na energetskom tržištu. Predstojeće izmene regulative u EU predviđaju proširenje nadležnosti Agencije, na koje EU stoji spremna da odgovori kroz različite oblike podrške u budućnosti“, dodao je Vuković.

Ispred Ministarstva rudarstva i energetike predstavljanju rezultata projekta u Beogradu prisustvovala je Jovana Joksimović, pomoćnica ministarke za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Projekat „Podrška Agenciji za energetiku Republike Srbije u prikupljanju i analizi podataka o energetskom tržištu i mrežnoj infrastrukturi’’ imao je za cilj da unapredi kapacitete Agencije za energetiku Republike Srbije kroz izradu i implementaciju novih informacionih sistema. Ovaj projekat je deo programa IPA 2018, koji je osmišljen kako bi podržao Srbiju na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Projekat je postavio ambiciozne ciljeve kako bi unapredio energetski sektor kroz niz ključnih inicijativa. Jedan od glavnih fokusa bio je razvoj novih informacionih sistema. Ovi sistemi su namenjeni efikasnijem prikupljanju i analizi podataka o energetskom tržištu i infrastrukturi, kako bi se olakšalo donošenje informisanih odluka.

Pročitajte još:

Pored toga, projekat je imao za cilj jačanje zakonodavnih okvira u sektoru energetike. Ovo je uključivalo unapređenje pravnog okvira u skladu sa evropskim standardima, kako bi se olakšala implementacija EU direktiva i regulativa. Ovi koraci su ključni za harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, čime se stvara stabilno i predvidivo poslovno okruženje.

Foto-ilustracija: Pixabay (NickyPe)

Još jedan važan aspekt projekta bilo je povećanje kapaciteta javnog sektora. Kroz obuke i tehničku podršku, projekat je doprineo jačanju kapaciteta Agencije za energetiku i drugih relevantnih institucija. Ovo je omogućilo efikasniju regulaciju energetskog sektora i bolje upravljanje resursima.

Ključne aktivnosti u okviru projekta obuhvatale su izradu softverskih rešenja za prikupljanje, obradu i analizu podataka. Ovi alati su se koristili za poboljšanje informacione infrastrukture i podršku donošenju odluka u sektoru energetike. Takođe, projekt je organizovao obuke za osoblje Agencije za energetiku i druge relevantne institucije, kako bi se osigurala pravilna upotreba novih sistema i alata. Povećanje transparentnosti bilo je takođe važan cilj, što je uključivalo poboljšanje pristupa informacijama o energetskom tržištu za sve relevantne aktere, uključujući donosioce odluka, industrijske subjekte i širu javnost.

Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu bio je ključni partner u razvoju novih informacionih sistema i softverskih rešenja za analizu podataka. Saradnja svih uključenih institucija omogućila je efikasnu realizaciju projekta i ostvarivanje ciljeva koji su imali značajan uticaj na unapređenje energetskog sektora Srbije.

Projekat predstavlja značajan korak napred za Agenciju i celokupni energetski sektor zemlje, doprinosi modernizaciji infrastrukture i podizanju standarda na nivo onih u EU.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Izvor: EU za tebe

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti