Održano savetovanje IT EKO

slika it_html_m65059ac4

Od 7. do 8. decembra u Sava Centru u Beogradu, održano je 1. Savetovanje ”IT EKO 2015”- “Informacione tehnologije, razvoj i primena u unapređenju životne sredine”. Skup je održan u organizaciji Udruženja klaster komore za zaštitu životne sredine i održivi razvoj uz podršku Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta “Mihajlo Pupin”, Gdi GISDATE, MapSofta, Livone i VEKOM-a.

Savetovanju su prisustvovali predstavnici privrede, naučnih institucija i renomirane firme – lideri u oblasti informacionih tehnologija i GIS tehnologija.

Skup je pozdravio Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Predstavljeni su rezultati rada, sistemi upravljanja proizvodnim procesima u energetici, rudarstvu, savremeni trendovi u GIS tehnologijama i njihova primena, veb aplikacije za obradu podataka, kao i primena informacionih tehnologija u zaštiti životne sredine.

Za napredak privrede i društva u celini veoma je važan tehnološki razvoj, kao i njegova primena. Ukoliko privreda nije zastupljena na informacionim tenologijama nema privrednog napretka ni razvoja ekonomije. Danas je to sredstvo koje nam pomaže da efikasnije koristimo radne procese u cilju povećanja efikasnosti rada, povećanja produktivnosti rada, utiče na napredak društva i podizanje kvaliteta života.

U ovu oblast je potrebno mnogo više ulagati, kao što se ulaže u drugim zemljama regiona i u svetu,jer predstavlja fundamentalni osnov za razvoj drustva u celini, istakla je Ljiljana Tanasijević ispred Udruženja klaster komore za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Za savetovanje je izdat CD Zbornik sa prezentacijama, katalogiziran u Narodnoj biblioteci Srbije, prezentovano 37 saopštenja, a u toku dvodnevnog skupa prisustvovalo je oko 90 učesnika.

Saopštenje za javnost

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti