Zajednička radna grupa Srbije, Albanije i Severne Makedonije za saradnju u energetici

Foto: Vlada Republike Srbije

Resorni ministri iz Severne Makedonije i Albanije prihvatili su inicijativu Srbije za formiranje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović govorila je na panelu o energetskoj bezbednosti na sastanku Grupe za ublažavanje krize u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i tom prilikom istakla da je za energetsku bezbednost regiona u uslovima krize potrebna solidarnost, povezivanje i zajednički rad na strateškim projektima.

„Svi u regionu su pod velikim pritiskom da obezbede da svega bude dovoljno za zimu, ali je važno da pored rešavanja aktuelnih problema u snabdevanju razgovaramo i o strateškim projektima i potencijalnim zajedničkim investicijama, koje će ceo region učiniti energetski stabilnijim“, poručila je Mihajlović i naglasila da treba da radimo na oba ova koloseka istovremeno.

Ona je prenela da je naša delegacija predložila formiranje zajedničke radne grupe Srbije, Severne Makedonije i Albanije koja će se baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo time što su ostali ministri ovaj predlog prihvatili, i ujedno poručila da nema nijednog razloga da ne razgovaramo o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, kako je predočila, dosta zavisna od OIE i onog trenutka kad postoji problem sa OIE potrebno je da ima baznu energiju, a to pitanje je važno i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

„Planirano je da od sledeće nedelje počnemo da radimo u okviru radne grupe i da predsednicima, odnosno premijerima naših zemalja predstavimo predloge za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa“, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da nije dovoljno da samo jedna zemlja bude energetski bezbedna, već je potrebno da pomažemo jedni druge, da budemo solidarni jer niko ne zna tačno kakva će biti situacija na zimu.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija donela nove zakone u oblasti energetike, većinu podzakonskih akata, pri kraju je izrade strateških dokumenata i ima novi plan investicija.

Takođe, kako je dodala, u toku je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom koja će omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja i planiramo da se povežemo i sa drugim susedima, pre svih sa Severnom Makedonijom i Rumunijom.

„Istovremeno smo zainteresovani za mogućnosti bolje saradnje i povezivanja i sa Albanijom, kad je reč o planiranom LNG terminalu, kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži. Sve ove interkonekcije omogućiće veću energetsku stabilnost ne samo za Srbiju, već i za region“, ocenila je ministarka.

Na panelu, na kojem su učestvovali resorni ministri iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije, razgovarano je o trenutnoj situaciji u energetskim sektora u sve tri zemlje, i mogućnostima da kroz bližu saradnju i korišćenje komparativnih prednosti svake zemlje doprinesu većoj energetskoj stabilnosti regiona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti