Vlada Republike Srpske u sred energetske krize dala saglasnost za gradnju gasne termoelektrane

Foto-ilustracija: Pixabay (PublicDomainPictures)

Iako su cene gasa na svetskom nivou više nego ikada, Vlada Republike Srpske ipak je dala saglasnost Rafineriji nafte Brod da izgradi gasnu termoelektranu za proizvodnju električne energije, tehnološke i grejne pare kao i niskotemperaturne toplote, instalisane snage 100 MW.

Vlada Srpske obavezala se da će, ako studija pokaže tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost, investitoru dodeliti koncesiju za gradnju elektrane koja će pomoću gasa proizvoditi električnu energiju.

,,Očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procenjuje se na 150 miliona evra’’, saopštili su iz Vlade RS.

Cena prirodnog gasa u Republici Srpskoj za treći kvartal ove godine u odnosu na drugi porasla je za oko 16 odsto.

Cena gasa u Evropi premašila je početkom jula 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 9. marta ove godine, prema podacima sa londonske ICE berze.

Cena gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori) porasla je na holandskom TTF čvorištu na 1.926 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 182,65 evra po megavat-satu (MWh).

Usklađivanje zakona

Inače, Vlada Republike Srpske osnovala je danas i preduzeće Vetroparkovi Elektroprivrede Srpske i utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici RS kako bi se uskladio sa kasnije donesenim zakonima o električnoj energiji, gasu, obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, kao i sa Strategijom razvoja energetike.

U tom smislu ovim zakonom se usklađuju termini i definicije, pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kojem se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora, pitanje garancije o poreklu električne energije iz obnovljivih izvora energije, te se normira nadležnost Vlade za donošenje Strategije razvoja energetike, kao sektorske strategije Republike Srpske.

“Ovim zakonom stvara se i pravni osnov za donošenje Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definiše njegov sadržaj, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za izradu istog”, rekli su iz Vlade RS.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti