Srbija: Naredne godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Država radi sve kako bi tokom zime gasa bilo dovoljno, kroz povezivanje sa drugim zemljama Srbija dobija mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača, objašnjava Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

„Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj. Iduće godine moći ćemo najmanje 30 do 40 odsto gasa da dobijamo od drugih snabdevača”, rekla je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njenim rečima već sada se razgovara sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu. Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u skladištu u Banatskom Dvoru.

Ona je dodala da je za gasnu bezbednost posebno važno povezivanje sa susedima i da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. 

Govoreći o tranziciji ka čistijim izvorima energije, ona je rekla da je za Srbiju važno da gradi nove energetske kapacitete, pre svega da počne izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, Đerdapa 3 i Bistrice, koje su važne zbog balansiranja i sigurnosti u snabdevanju kad se poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Moramo biti svesni da je za dve i po godine u našem regionu skoro 20.000 ljudi umrlo kao posledica emisija iz elektrana koji koriste prljave izvore energije. Osamnaest termoelektrana u našem regionu proizvelo je četiri puta više emisija štetnih gasova nego 220 termoelektrana u zemljama EU. Zbog toga treba da učinimo sve obezbedimo da imamo dovoljno energije i da to bude čista energija, a to možemo samo kroz nove investicije. Otpori tom procesu ne postoje ni kod privrede ni kod građana, najveći kočničari procesa dekarbonizacije su javna preduzeća, koji bi da se ništa ne menja, iako bi upravo zelena energija mogla da im donese ozbiljne profite”, rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energtike

Unapređenje saradnje Srbije i Irana u oblasti rudarstva i OIE

Ministarka Mihajlović razgovarala je i sa delegacijom Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, Privredne komore i Agencije za promociju trgovine Irana o bilateralnim odnosima dveju zemalja i unapređenju saradnje u oblasti energetike i rudarstva.

Tokom sastanka Mihajlović sa delegacijom, koju je predvodio zamenik ministra i direktor pomenute agencije Aliriza Pejmanpak, bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, zajedničkim projektima u rudarskom sektoru i razvoju sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

“Energetika i rudarstvo predstavljaju najpogodniju oblast za to, imajući u vidu prirodna bogatstva Irana, posebno kada je reč o kritičnim mineralnim sirovinama koje su svetu potrebne danas i biće potrebne u narednim decenijama”, navela je ona.

Prema njenim rečima, pored rudarstva treba zajedno da radimo na razvoju i izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

Pejmanpak je ocenio da sektor rudarstva i energetike ima mnogo potencijala za bližu saradnju dveju zemalja, naglasivši da Iran smatra Srbiju za jednu od najvažnijih država u Evropi sa kojom treba da razvija zajedničke projekte, pre svega u rudarstvu.

Unapređenju saradnje Srbije i Italije u energetskom sektoru i investicijama

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O saradnji u oblasti energetike, razvoju bilateralnih odnosa i zajedničkim projektima u sektoru OIE i energetskoj efikasnosti, ministarka Mihajlović je razgovarala sa Lukom Gorijem, novim ambasadorom Italije u Srbiji.

„Veoma smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Italijom i u ovom i u prethodnom resoru, posebno u sektoru saobraćaja i mislim da je vreme da sada unapredimo i konkretizujemo saradnju dve države u energetici, posebno kada je reč o novim OIE kapacitetima i unapređenju energetske efikasnosti. Postoji mnogo potencijala i mogućnosti za razvoj naših odnosa u ova dva sektora, jer smo donošenjem novog zakonodavnog okvira stvorili uslove da u izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE učestvuju i javna preduzeća i privatni investitori i građani. Unapređenje energetske efikasnosti je takođe jedan od prioriteta i pokrenuli smo projekte kojima donosimo konkretne rezultate“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka i ambasador Gori saglasili su se da je zbog aktuelne situacije na tržištima u Evropi i svetu ugrožena energetska bezbednost i da je diverzifikacija u gasnom sektoru neophodna. 

„Moj prethodnik mi je kada sam došao rekao koliko ste posvećeni razvoju odnosa Srbije i Italije i drago mi je da možemo da nastavimo da radimo na podizanju bilateralnih odnosa na viši nivo, posebno danas kada je energetika centralna tema. Potencijali Srbije su veliki i postoji prostor za zajedničke projekte, pre svega u elektroenergetici“, rekao je Gori.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u elektroenergetici, povezivanju u prenosnom sistemu i izgradnji Transbalkanskog koridora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti