Projekat obnovljive energije povećaće profitabilnost poljoprivrede u Egiptu

Foto-ilustracija: Wikimedia (Thzorro77)

Istraživači iz Egipta proučavali su upotrebu solarne energije i biogasnih postrojenja i došli su do otkrića da se kombinacijom ova dva izvora energije može ostvariti ušteda u troškovima energije i cene od neverovatnih 0,0226 dolara po kWh.

Istraživanje su sproveli na farmi koja se nalazi u selu blizu Kaira koja ima problema sa snabdevanjem električnom energijom što u velikoj meri utiče na dnevni raspored kako muže, tako i proces mešanja hrane i rashlađivanja prostorija. Upotrebu obnovljive energije u hibridnoj konfiguraciji sproveli su na farmi od 6.300 kvadratnih metara na kojoj je smešteno 200 grla stoke. 

Njihova glavna zamisao je bila da procene održivost kombinovanja solarnih elektrana i projekata anaerobne digestije stočnog đubriva (AD) u Egiptu.

Postrojenja za anaerobnu digestiju su objekti u kojima se razlaganjem organske materije u uslovima bez prisustva kiseonika formira mešavina gasova (biogas) koja se pretežno sastoji od metana (50–75 vol%) i ugljen-dioksida (25–50 vol%) koji se koriste za proizvodnju energije.

Istraživači su koristili Particle Swarm Optimization (PSO) metodu optimizacije zasnovanu na kretanju i inteligenciji rojeva, kako bi se minimizirala cena energija oba izvora u modeliranju. Takođe su razmatrali i ograničenja kao što su maksimalni broj goveda i maksimum koji je dostupan za fotonaponski sistem.

“Došli su do zaključka da solarni paneli zahtevaju veću površinu od postrojenja za anaerobnu digestiju za istu dnevnu proizvodnju”, prenosi Energy Reports.

Za normalno funkcionisanje farme dnevno je potrebno oko 60 kWh, a cena energije fotonaponske instalacije i AD sistema iznosila je 0,029 dolara po kWh i 0,0273 dolara po kWh, dok je prosečna cena energije za hibridno postrojenje procenjena na 0,0226 dolara po kWh.

Naučnici su zaključili da su oba izvora energije pristupačna za male farme, iako je njihova cena energije veća od cene električne energije iz mreže. Ovo hibridno rešnenje povećava pouzdanost i dostupnost napajanja i njegovom implementacijom može se povećati profitabilnost poljoprivrede u Egiptu, kao i investiranja u ovu oblast što će dugoročno uticati na elektroenergetsku nezavisnost ruralnih područja.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti