Solarni paneli će ubuduće raditi i noću?

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Tehnologija solarne energije se, od njenog pojavljivanja pa do danas, kontinuirano usavršavala što je rezultovao nižom cenom i većom efikasnošću solarnih panela. Ipak, pojedini nedostaci ostali su nerešeni kao što je nemogućnost solarnih panela da proizvode struju bez direktne sunčeve svetlosti.

Izvesno je, međutim, da naučnici neće odustati od evolucije solarne tehnologije te da ćemo ubuduće imati solarne panele koji još efikasnije proizvode struju i neće odmarati čak ni noću.

Tim sa Fakulteta fotonaponskih i obnovljivih izvora energije u sklopu Univerziteta Novog Južnog Velsa (UNSW) u Australiji uspeo je da proizvede struju iz toplote koju zemljina površina emituje noću u procesu hlađenja.

Ova toplota se emituje kao infracrvena svetlost, a naučnici to nazivaju “noćna” solarna energija jer proces koristi solarnu energiju koja tokom dana pogađa Zemlju u obliku sunčeve svetlosti i zagreva planetu, a noću ova ista energija zrači nazad u svemir.

Uz pomoć poluprovodničkih uređaja koje se nazivaju termoradijativne diode, sastavljene od istih materijala kao i naočare za noćno posmatranje, istraživački tim je uspeo da generiše energiju iz emisije infracrvene svetlosti, saopšteno je na sajtu pomenutog univerziteta.

„Na isti način na koji solarna ćelija može da generiše električnu energiju apsorbujući sunčevu svetlost koju emituje vrelo sunce, termoradijativna dioda generiše električnu energiju emitujući infracrveno svetlo u hladnije okruženje. U oba slučaja, temperaturna razlika je ono što nam omogućava da proizvodimo električnu energiju”, rekla je koautorka studije Fibi Pirs.

Iako je količina energije koja se generiše u ovoj fazi veoma mala – oko 100.000 puta manja od one koju isporučuje solarni panel – istraživači veruju da se rezultat može poboljšati u budućnosti.

„Upotrebom termovizijskih kamera možete videti koliko radijacije ima noću, ali samo u infracrvenom, a ne u vidljivim talasnim dužinama. Ono što smo uspeli je da napravimo uređaj koji može da generiše električnu energiju iz emisije infracrvenog toplotnog zračenja”, rekao je vođa istraživačkog tima Ned Ekins-Dakis.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom žurnalu ACS Photonics.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti