Sutra počinju “Dani dobrog vetra” u Hrvatskoj – Regionalna konferencija u pravi čas

Foto: OIE Hrvatska

Još samo dan nas deli od velike regionalne konferencije “Dani dobrog vetra” koju organizuju Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku evropskog udruženja WindEurope i pokroviteljstvo Ministarstva privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Više od 250 učesnika iz Hrvatske, zemalja regiona i Evrope dolazi u Dubrovnik 2. i 3. juna gde ih u prezentacijama i na panelima očekuju najnovije informacije iz sektora OIE i razvoja vetroenergije.

Konferenciju će u 16:30 otvoriti direktorka Obnovljivih izvora energije Hrvatske Maja Pokrovac. Pozdrave će okupljenima, prvi put gostujući na konferenciji, uputiti i Džajls Dikson, direktor WindEurope, a zatim će se obratiti gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i državni sekretar Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske Ivo Milatić.

Na prvom premium panelu u sklopu konferencije govoriće i menadžerka udruženja OIE Srbija Danijela Isailović: “Na prethodnim Danima dobrog vetra u Vodicama dobili smo ideju da prema uzoru na OIE Hrvatska kreiramo Udruženje OIE Srbija i već uspešno radimo. Od ovogodišnje konferencije u Dubrovniku očekujem ideje za rešenje energetske krize, recept za uspešan aukcijski proces, putokaz za prevazilaženje problema u nabavci opreme za vetroparkove i simplifikaciju procedura dobijanja dozvola za vetroelektrane. Industrija energije vetra nalazi se pred velikim izazovima i očekivanjima uslovljenim svetskom energetskom krizom. Region mora sarađivati, a Hrvatska i Srbija su dobri primeri saradnje u oblasti OIE“, rekla je Isailović.

Konferencija posvećena energiji vetra dolazi u pravom trenutku budući da, usled krize s ruskim energentima, EU želi da proizvodi više sopstvene energije iz obnovljivih izvora i taj cilj da ostvari čim pre.

Energetska tranzicija Evrope se ubrzava, a plan je postojećih 190 GW instaliranih kapaciteta energije vetra do 2030. povećati na 480 GW. Da bi to bilo moguće, potrebno je godišnje instalirati 35 GW novih kapaciteta. Koliko je ogroman taj posao pokazuje i podatak da je EU prošle godine na kopnu i moru instalirala samo 11 GW u novim vetroelektranama.

Iako se cilj čini izuzetno ambicioznim, čelni ljudi ovog sektora tvrde da ništa nije nemoguće. Koliko će i kako regija povećati svoje kapacitete vetroelektrana, šta je potrebno preduzeti da bi do toga došlo, šta donose nove smernice RES Simplify i kako svi možemo doprineti zajedničkom ostvarenju cilja od 480 GW neka su od ključnih pitanja konferencije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti