Vetar za održivost – zaštita životne sredine uz dalji razvoj vetroelektrana

Foto: Promo / Dani dobrog vetra

Direktiva EU o obnovljivoj energiji traži da se sve dozvole za nove OIE projekte moraju izdati u roku od dve godine, a čini se, tu nije kraj. Rat u Ukrajini naterao je EU da pomeri zadate ciljeve i rokove i ubrzano povećava proizvodnju sopstvene energije iz obnovljivih izvora.

Države članice bi trebalo da uspostave posebna područja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, sa skraćenim i pojednostavnjenim postupkom izdavanja dozvola, u područjima s manjim rizicima za životnu sredinu. Da bi ubrzala identifikaciju takvih područja, Komisija na raspolaganje stavlja svoje podatke o ekološki osetljivim područjima kao deo svog digitalnog alata za mapiranje za geografske podatke povezane s energijom, industrijom i infrastrukturom.

Energetsku nezavisnost EU planira da ostvari do 2050. godine, a u tome najvažniju ulogu daje energiji vetra. Kako osigurati da brži i snažniji razvoj novih vetroelektrana ne šteti životnoj sredini?

„Nema sumnje da nam je za rešavanje klimatskih izazova potrebno više obnovljivih izvora energije – i to brzo. Izgradnja novih vetroelektrana, naravno, podrazumeva zadiranje u prirodu, gde su velike vetroturbine jasno vidljive. Važno je pronaći ravnotežu između razvoja obnovljive energije i očuvanja prirode“, poručuje Arnaud Belanger, direktor Statkrafta za Francusku i Hrvatsku, koji će na konferenciji „Dani dobrog vetra“ učestvovati na panelu „Vetar za održivost – zaštita životne sredine uz daljnji razvoj vetroelektrana“.

EU je postavila ambiciozan cilj od 480 GW novih instaliranih kapaciteta do 2030. godine što je zaista veliki korak u odnosu na današnjih 190 GW. U tom se miksu od Hrvatske očekuje još 2000 MW novih vetroelektrana. Kako taj napredak ostvariti u saglasnosti sa prirodom, na panelu će govoriti i Dalibor Hatić, direktor OIKON-a:

„Konferencija „Dani dobrog vetra“ biće prilika da ukažemo na važnost proizvodnje energije iz vetra i njenu povezanost s ciljevima održivog razvoja UN-a, kao i važnu ulogu koju ima u Zelenom planu EU. Stoga je nužno razgovarati o temi zaštite životne sredine i daljem razvoju vetroelektrana te otkloniti postojeće sumnje o neprihvatljivosti realizacije ovih energetskih potencijala u Hrvatskoj i šire.“

Pametno planiranje prostora za izgradnju vetroelektrana, na način da se odabirom lokacije, dizajnom i tehničkim rešenjima poštuju visoki standardi zaštite životne sredine je ključno. Svi akteri procesa planiranja i realizacije imaju važnu ulogu i veliku odgovornost. Kako podržati nužan razvoj vetroelektrana uz primenu najboljih mera zaštite sredine tema je o kojoj i te kako razmišljaju i investitori.

„Odgovorne kompanije ulažu značajno vreme i resurse kako bi minimalizirale uticaj bilo kog projekta OIE na okolinu. Gotovo uvek takav pristup rezultira činjenicom da se za zaštitu okoline učini i mnogo više nego što se to traži kroz zakonske obveze i postupke procene uticaja na životnu sredinu. Drugim rečima, svi učesnici na tržištu OIE su partneri u stvaranju obnovljive budućnosti Hrvatske, generacijske vrednosti na koju ćemo svi biti ponosni“, poručuje Ivan Strunje, Business Development Manager u NEOEN-u, takođe učesnik panela.

Foto-ilustracija: Pixabay

Razvoj OIE je strateško pitanje koje predstavlja temelj energetske sigurnosti i nezavisnosti. Osnovni je uslov spremnosti za odgovor na bilo koju buduću energetsku krizu. U isto vreme, jasna je potreba očuvanja i poboljšanja stanja ekosistema i bioraznolikosti kao prirodnog mehanizma zaštite. EU ističe da su oba ova cilja jednako važna. To mišljenje deli i Mirna Mazija, direktorka Supernatural-a i moderator ovog panela:

„Rešavanje izazova postizanja energetske sigurnosti, održivog korišćenja energije i usklađenosti s visokim standardima očuvanja sredine u središtu su svakog odgovornog člana modernog društva. Informisano i odgovorno planiranje korišćenja vetra kao izvora energije jedan je od ključnih mehanizama ostvarenja zajedničkog cilja na tom putu.“

Mnogo je toga što možemo i moramo učiniti kako bismo osigurali brži razvoj OIE. Za realizaciju su potrebni razumevanje, usaglašavanje i međusobna podrška svih učesnika u procesu. „Dani dobrog vetra“ ih okupljaju oko tema koje su važne ne samo za energiju vetra nego i OIE u celini i savremenu hrvatsku energetiku. Zato svi dolaze na ovu konferenciju koja je postala mesto gde vetar stvara sinergiju.

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti