Evropska unija – Objavljen plan za okončanje energetske zavisnosti od Rusije

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je objavila plan za okončanje zavisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriva do 2027. godine i brži prelazak na zelenu energiju vredan više od 210 milijardi evra.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Evropsku uniju da preispita energetsku politiku, naročito zbog toga što je ova zemlja glavni evropski snabdevač gasom i naftom. U zemlje EU isporučuju 40 odsto zaliha gasa i 27 odsto nafte.

Kako bi prevazišli situaciju, Brisel predlaže bržu tranziciju na obnovljive izvore energije, veću uštedu energije i uvoz gasa koji nije iz Rusije.

Kako se dalje navodi, stručnjaci predviđaju da će do 2027. godine biti potrebna ulaganja od dodatnih 210 milijardi evra i 300 milijardi do 2030. Narvno sve to ide uz investicije koje su potrebne da se ispune klimatski ciljevi.

“Podižemo naše ambicije da što pre obezbedimo nezavisnost od ruskih fosilnih goriva“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Jedan deo sredstava, 86 milijardi evra biće uloženo u obnovljive izvore energije, dok će 56 milijardi evra biti uloženo za uštedu energije, a 29 milijardi za razvoj elektromreže.

Iz Evropske komisije poručuju da će u infrastrukturu za fosilna goriva uložiti 10 milijardi evra za projekte za gas i oko dve milijarde za naftu.

Kako prenose svetski mediji, EK ističe da potrošnju energije do 2030. godine treba smanjiti za 13 odsto, umesto predloženih devet odsto. Kao i da do 2030. čak 45 odsto energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora, umesto planiranih 40 odsto.

U planu je i izrada platforme koja će zemljama članicama omogućiti da na svestkom tržištu zajedno nabavljaju energiju.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti