EU se sprema za zimu, države članice smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija predstavila je plan štednje gasa za zimu, koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 odsto – od avgusta do marta. Članice, kažu, moraju da budu spremne u slučaju prekida dotoka ruskog gasa. Završava se desetodnevni remont “Severnog toka 1”, a još je neizvesno hoće li Rusi sutra odvrnuti slavine na gasovodu.

“Evropska komisija preporučuje smanjenje potrošnje na svim nivoima – od domaćinstava, javne uprave, industrije i proizvođača energije. Novi plan za vanrednu situaciju snabdavanja biće obavezujući za sve članice. Rusija nas ucenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. U slučaju da se delimično ili potpuno obustave isporuke gasa, Evropa treba da bude spremna. Tražimo od država članica da smanje potrošnju gasa za 15 odsto. Tako bezbedno možemo da preživimo ovu zimu u slučaju potpunog prekida dotoka“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Gasprom“ saopštava da čeka papire od nemačkog „Simensa“ kako bi ponovo instalirao turbinu koja je bila na remontu u Kanadi, jer od nje zavisi normalan rad “Sevrnog toka 1”.

A ruski predsednik Vladimir Putin upozorava na rizik da servisirana oprema prestane da radi što bi i dalji dotok gasa moglo zatvoriti ili prepoloviti.

„Gasovod “Severni tok 1“, kojim se Evropa snabdeva ruskim gasom, funkcioniše sa dve turbine koje dnevno isporučuju 60 kubika gasa. Ako stigne još jedna turbina, dobro, radiće njih dve. Ako ne, onda će raditi samo jedna koja će obezbeđivati 30 kubnih metara gasa dnevno“, rekao je Putin.

Predsednica Evropske komisije kaže da je turbina koja je bila u Kanadi na putu nazad i daće stići na vreme.

„Inače, to nije jedina turbina na svetu, postoje identične, alternativne turbine. Tako da nema izgovora da se ne isporučuje gas“, navela je Fon der Lajenova.

Brisel poziva članice da edukuju građane o potrebi smanjenja grejanja i hlađenja za nekoliko stepeni. Austrija je već najavila – u slučaju nestašica gasa zatvoriće škole i nastava će biti kao u vreme kovida – onlajn. A Francuska vlada je naložila da se nacionalna skladišta gasa do jeseni popune – 100 posto.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti