Obustavljena isporuka gasa “Severnim tokom”

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Protok ruskog gasa preko gasovoda “Severni tok” obustavljen je zbog redovnog godišnjeg servisiranja. Remont obe cevi gasovoda trajaće od 11. do 21. jula, a biće urađena i testiranja mehaničkih komponenti i autonomnih sistema.

Prema pisanju Rojtersa, iako se radi o redovnom godišnjem servisu, na zapadu postoji strah da bi obustava isporuke mogla da se produži zbog rata u Ukrajini. Produžetak obustave u isporuci mogao bi da osujeti planove da se napune gasna skladišta uoči dolazeće zime.

Rusija je već smanjila isporuku „Severnim tokom 1“ za 40 odsto, a kao razlog je navela to što još nije vraćena turbina koja je poslata na remont u Simens u Kanadi. Kanada je proteklog vikenda saopštila da će vratiti popravljenu turbinu, ali i da će proširiti sankcije koje se odnose na ruski energetski sektor.

Kroz gasovod „Severni tok“ godišnje se iz Rusije u Nemačku isporuči 55 milijardi kubnih metara gasa.

Nemačka vlada će uraditi sve moguće, bez obzira na trošak, da obezbedi snabdevanje gasom i ako Rusija potpuno zavrne slavinu, rekao je ministar privrede Robert Habek, prenosi agencija dpa.

Remont gasovoda “Severni tok” radi se svake godine i do sada gotovo niko nije obraćao pažnju na to, međutim, zbog trenutno situacije, ovogodišnji prekid isporuke gasa uneo je nemir, jer mnogi strahuju da 21. jula neće poteći gas.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti