Sutra veliki protest srpskih poljoprivrednika

Foto-ilustracija: Pixabay

Poljoprivrednici iz cele Srbije najavljuju masovan protest za sutra u 19h u mestu Gospođinci, a nakon što ministar Nedimović nije ispunio njihove zahteve, koji su, između ostalog, podrazumevali ukidanje zabrane izvoza primarnih namirnica, što je urađeno delimično.

Kako je za Novu potvrdio Mileta Slankamenac, oni su u kontaktu sa poljoprivrednicima iz cele Srbije i očekuju veliki odziv.

Podsetimo, prošlog utorka poljoprivrednici su sa sastanka sa ministrom Nedimovićem izašli nezadovoljni.

„Nedimović je rekao da će biti ukinuta zabrana izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja do septembra, a posle toga će se razmatrati situacija na tržištu“, rekao je potpredsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović

Dodao je da je Nedimović rekao da se rešavanje njihovih zahteva za ukidanje akcize na gorivo za 100 litara dizela po hektaru i subvencije dela cene mineralnog đubriva mora odložiti do formiranja nove vlade.

Zahtev za subvencijom od 300 evra po hektaru, prema rečima Adamovića biće odložen do sledeće godine i projektovanja republičkog budžeta.

„Nismo zadovoljni ispunjenjem naših zahteva i nakon razmatranja na Upravnom odboru donećemo odluku o daljim koracima“, rekao je Adamović.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije formirana je nedavno i pre dvadesetak dana je predala zahteve Vladi Srbije u pismenoj formi, a jutros su njeni predstavnici razgovarali sa Nedimovićem.

U međuvremenu, Vlada Srbije donela je odluku o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu, kao i ukidanje odluke o zabrani izvoza pšenice i kukuruza.

Poljoprivrednici podvlače da ne žele podršku političkih partija, niti političara pojedinačno.

Izvor: Nova S

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti