Zabrana prodaje uglja i vlažnog drveta za grejanje od sledeće godine u Engleskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Stephane Juban)

Prodaja najzagađujućih goriva koja se sagorevaju u kućnim ložištima i kaminima u Engleskoj biće fazno obustavljana počev od sledeće godine kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, saopštila je vlada.

Nadležni organi su potvrdili planove o zabrani prodaje uglja i vlažnog drveta kako bi se snizio nivo štetnih PM 2,5 čestica u atmosferi koje mogu da prodru duboko u pluća i da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Tranzicija će se odvijati postepeno od 2021. do 2023. godine kako bi potrošači i snabdevači dobili neophodno vreme za prelazak na čiste alternative u vidu briketa i peleta ili suvog drveta. Pored toga što su one manje škodljive za vazduh zbog niže proizvodnje dima i zagađujućih supstanci, takođe su i jeftinije.

Džordž Justis, sekretar za životnu sredinu, smatra da će zaokret ka upotrebi manje prljavih energetnata, igrati značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja miliona stanovnika. „Nastavićemo da se suprotstavljamo zagađenju vazduha ambiciozno i pomoću inovacija kako bismo do 2030. godine prepolovili njegov uticaj na zdravlje ljudi“, kazao je on.

Od februara 2021. godine biće zabranjena prodaja upakovanog uglja za ogrev. Tada će na snagu stupiti i zabrana prodaje vlažnog drveta u količinama manjim od 2 kubna metra. Kada je reč o većim zapreminama, one ipak neće biti povučene s tržišta, već će morati da budu osušene pre loženja u skladu sa dostupnim savetima. Kupovina uglja na meru od ovlašćenih trgovaca okončaće se u februaru 2023. godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti