Toplotne pumpe – kakvu uštedu donose i koliko koštaju?

Prednosti toplotnih pumpi

Foto: Wikipedia/Kristoferb

Glavna prednost toplotnih pumpi u odnosu na konkurenciju na tržištu uređaja za grejanje i hlađenje je ta što objekti koji ih koriste dobijaju višestruko više energije u odnosu na to koliko plaćaju. Sistem se napaja električnom energijom, a na svaki utrošeni kilovat generiše između 3,5 i 6 kW toplotne energije. Uz rastuće cene drugih energenata, uštede novca bi u budućnosti mogle da budu i još značajnije!

Prema nekim procenama, smanjuje koštanje grejanja za 65 odsto, a povrh toga je moguće programiranje rada za vreme niže tarife. Toplotne pumpe su tihe, potpuno automatizovane i lake za upravljanje.

U zavisnosti od režima, mogu da se upotrebljavaju i kao toplotni i kao rashladni aparati, a sve je više zastupljena njihova upotreba i za pripremu tople sanitarne vode.

Povrh toga, održavanje je nepotrebno. Proizvođači naglašavaju da uvođenjem toplotnih pumpi u zaborav padaju dim, pepeo, loženje, kao i „curenje“ i kondenzacija na kotlovima. Nema brige i dodatnih izdataka za priključak, brojila i rezervoare, a pred zimu nema potrebe za pravljenjem zaliha bilo kakvog energenta. Imaju dug radni vek.

Uz primenu adekvatnih mera energetske efikasnosti, korisnost toplotnih pumpi se povećava.

Imaju i pozitivan uticaj i na kvalitet vazduha, snižavajući emisije ugljen-dioksida i do 50 odsto u odnosu na grejanje na bazi naftnih derivata.

Investicioni troškovi za toplotne pumpe

Kontaktirali smo stručnjake partnerske kompanije CEEFOR s pitanjem koliko bi nas koštalo da se na ovaj način grejemo – i hladimo – u kući ili stanu površine 60 m2. Objasnili su nam da bi u toj situaciji najpovoljniji izbor bila toplotna pumpa vazduh-voda, a voda-voda i zemlja-voda su prikladnije za veće objekte – privatne kuće.

Cena preporučene toplotne pumpe od 9 kW iznosi okvirno 1.700 evra na našem tržištu. Sa troškovima ugradnje toplotne pumpe, postavljanja podnog grejanja i uvođenja sistema za pripremu tople sanitarne vode i klimatizacije, ukupna investicija bi dostigla 7.000 evra. Rok njenog povrata zavisi od energetskog razreda domaćinstva, kao i načina na koji se prethodno grejalo.

Toplotna pumpa koju nam je CEEFOR savetovao bi, prema proračunima inženjera, na svaki utrošeni kilovat električne energije generisala 3,5 kW toplotne energije, a u tome kao, što smo već prethodno naglasili, i leži njena isplativost.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti