U planu rekonstrukcija 22 škole u Beogradu tokom 2020.

Foto: Grad Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je juče, 22. januara, u opštini Voždovac obišao OŠ „Karađorđe” na kojoj je nedavno završena rekonstrukcija fasade s ciljem da se poboljša energetska efikasnost ovog objekta. Događaju je prisustvovao i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što u prvim nedeljama 2020. godine već ima priliku da obiđe školu na kojoj je završena rekonstrukcija i napomenuo da je reč o jednoj od najstarijih škola na teritoriji Beograda.

„Pre svega, želim da zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u izvođenju radova na rekonstrukciji OŠ ‘Karađorđe’ na opštini Voždovac. Objekat je građen još 1926. godine, ali kada ga danas pogledamo, po izgledu škole niko ne može da pretpostavi da ona datira praktično s početka prošlog veka. Radovi su izvedeni kvalitetno, a direktor škole je potvrdio da je situacija sa grejanjem i energetskom efikasnošću zaista odlična. Osim nove fasade, urađena je i izolacija, a zamenjeni su i prozori. Učenicima je toplo i to je ono što je najvažnije. U OŠ ‘Karađorđe’ postoji i dnevni boravak i izuzetno mi je drago što će učenici imati maksimalno dobre uslove, kako za redovnu nastavu tako i za produženi boravak u školi“, rekao je Nikodijević.

On je podsetio da je opredeljenje Grada Beograda da se izdvaja što više novca za obrazovanje i dodao da se budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu iz godine u godinu povećava.

„Ove godine budžet Sekretarijata je na rekordnom nivou i iznosi više od 24 milijarde dinara. Nastojaćemo da se taj trend nastavi i narednih godina. U ovom trenutku budžet Grada Beograda i ekonomska situacija su takvi da novca ima dovoljno i da možemo dovoljno da izdvajamo za projekte koje smatramo prioritetnim, što obrazovanje u Beogradu svakako jeste. Prema planovima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, ove godine bi trebalo da usledi rekonstrukcija još 22 škole na teritoriji Beograda. Naravno, osim rekonstrukcija, trudimo se da svim školama obezbedimo najmoderniju opremu, kako bi učenici sa teritorije Beograda imali iste uslove kao i njihovi vršnjaci u nekim razvijenijim zemljama“, istakao je Nikodijević.

Foto: Grad Beograd

Prvi čovek gradske skupštine je rekao da je tokom prošle godine izdvojeno preko 35 miliona dinara za nabavku opreme za osnovne škole sa teritorije Voždovca, što, kako je dodao, govori da se iz godine u godinu ulaže sve više.

„Kada je Beograd u pitanju, škole koje se nalaze u centralnim delovima grada funkcionalne su isto koliko i one koje se nalaze na obodima. Cilj je da kvalitet obrazovanja bude ujednačen u svim delovima grada i da sva deca imaju jednak kvalitet nastave. Zahvaljujem ljudima iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, ali i čitavom obrazovnom sistemu – direktorima, nastavnicima i pomoćnom osoblju, jer bez njihovog predanog rada i profesionalnog pristupa ne bismo uspeli da postignemo dobre rezultate. Verujem da ćemo u godinama koje dolaze obrazovanje u Beogradu izdići na još viši nivo“, zaključio je Nikodijević.

Direktor OŠ „Karađorđe” Milan Žegarac je rekao da su radovi na rekonstrukciji trajali oko godinu dana.

„Vrednost radova je iznosila 9.650.000 dinara i želim da zahvalim Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, kao i predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću zato što su prepoznali potrebu da se izdvoje sredstva za rekonstrukciju naše škole“, rekao je Žegarac.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti