Gde će građani Srbije moći da vrate ambalažu u zamenu za novac?

Foto-ilustracija: Unsplash (Mehrshad Rajabi)

Stariji građani sigurno se sećaju da su nekada, kada pođu u radnju po mleko, nosili prazne staklene flaše. Kada nisu, plaćali su kauciju za nove. Iz nekih drugih razloga, danas se raspravlja o tome da li zbog reciklaže treba stimulisati potrošače da vraćaju plastične flaše.

Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine kaže da je glavni cilj da čitava teritorija zemlje bude pokrivena sistemima u kojima će moći da se vrati plastična, staklena i metalna (limenke) ambalaža i za nju da se dobije povraćaj novca.

„Važno je napomenuti da ambalaža neće morati da se vrati u prodavnice u kojima je kupljena, već u bilo koji od centara ako je ambalaža iz Srbije. Zbog toga će u pripremnom postupku sva ambalaža biti obeležena kako ne bi došli do toga da se uvozi otpad i ovde prodaje“, objašnjava Abramović.

Prema njegovim rečima, na svakoj ambalaži će morati da bude označena cena, odnosno iznos depozita koji se vraća.

„Biće napravljen potpuni spisak na kojem će biti popisani svi tipovi ambalaža, a onda u skladu sa veličinom, tipom i cenom ambalaže uskladiti iznosi depozita tako da ne budu preveliki, ali da budu motivišući za građane“, ističe Ambramović.

Uvođenje svojevrsne kaucije na plastičnu ambalažu ne bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da poveća cenu proizvoda.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti