Amazon otvorio najveću prodavnicu bez kasa i gotovinskog plaćanja

Foto-ilustracija: Unsplash (Korie Cull)

Pre 25 godina Amazon je bio kompanija koja je prodavala knjige putem interneta, a danas je to jedna od najvrednijih kompanija na svetu koja nam pokazuje kako bi mogla da izgleda budućnost trgovine. U toj budućnosti ne samo da nećemo koristiti gotovinu za plaćanje, već kupljene stvari nećemo nositi na kase – jer kasi i kasira neće ni biti, nego ćemo stvari samo stavljati u korpe ili kese za kupovinu i izaći iz radnje, bez provlačenja kartica ili mobilnog plaćanja.

Takav koncept trgovina Amazon je pokrenuo pre dve godine, a dosad su prodavnice „Amazon Go“ otvorene na više od 20 lokaciju u Sijetlu, Čikagu, Njujorku i San Francisku.

Amazon u Sijetlu otvorio još jednu takvu prodavnicu koja je čak četiri puta veća od prve koju su otvorili i u njoj će u ponudi biti više od 5.000 proizvoda. Dok su dosadašnje radnje otvarane prvenstveno u poslovnim četvrtima, nova prodavnica bez kasi otvara se u stambenom kvartu, javlja Zimo.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ali Yahya)

U trgovinama „Amazon Go“ nema kasira, no ona nije potpuno automatizovana i zaposleni su zaduženi za punjenje polica i komunikaciju s kupcima. Prodavnice su opremljene modernom i skupom tehnologijom, kamerama i senzorima koji prate što ljudi stavljaju u korpe i to dodaju na njihov račun s kojeg se skida novac.

Da bi se uopšte počelo s kupovinom, prilikom ulaska u prodavnicu potrebno je registrovati se s Amazonovim računom koji je povezan s karticom. Zbog toga prilikom izlaska ne treba vaditi karticu ili mobilni telefon – trgovina zna ko ste, zna vaš broj kartice i zna šta ste uzeli, tako da prilikom izlaska samo skida novac s vašeg računa.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti