Vlada Srbije usvojila uredbu o subvenciji prirodnih dobara sa 264,8 miliona

Foto-ilustracija: Unsplash (La coccinelle)

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je definisala raspored i korišćenje subvencija namenjenih za upravljače zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa.

Sredstva su obezbeđena iz državnog budžeta, a poslovi koji se subvencionišu ovom uredbom definisani su Zakonom o zaštiti prirode.

Subvencije se odnose na finansiranje radova, ali i drugih troškova, uključujući i zarade zaposlenih.

Navedeni ukupni iznos subvencija od 264,8 miliona dinara važi za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine i može da se koristi za sledeću vrstu poslova:

-čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenih područja;
-upravljanje posetiocima izgradnja, opremanje, održavanje objekata, kao i drugi slični poslovi;
-regulisanje imovinsko-pravnih odnosa (otkup, zakup ili zamena zemljišta i drugih nepokretnosti);
-praćenje i unapređenje stanja zaštićenih područja;
-uređenje prostora i održivo korišćenje prirodnih resursa;
-za zarade zaposlenih u Javnom preduzeću Nacionalni park Šar planina (navodi se da im se pomoć dodeljuje zbog poremećaja u poslovanju).

Vlada Srbije napominje da pravo na korišćenje subvencija imaju upravljači nacionalnih parkova i zaštićenih područja koji su proglašeni nekim njenim aktom.

Subvencije se dodeljuju upravljačima na osnovu programa upravljanja zaštićenog područja za 2021. godinu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Učešće subvencija u predračunu sredstava potrebnih za realizaciju nekog programa može da iznosi do 80 odsto, ali i 100 odsto vrednosti nekog posla.

Upravljači zaštićenim područjima koja su proglašena tokom 2021. godine mogu da podnesu zahtev za dodelu subvencija do 31. oktobra 2021. godine.

Кriterijumi za dodelu sredstava subvencija su: veličina, vrsta zaštićenog područja, izloženost zaštićenog područja uticaju ljudi kroz stanovanje, posetu i obavljanje privrednih aktivnosti.

Kao kriterijumi za dodelu subvencija navode se i stepen rizika od oštećenja ili uništavanja zaštićenog područja, kao i da li upravaljač ima mogućnosti da sredstva za radove ili određene aktivnosti može da obezbedi iz nekih drugih izvora.

Vrednovanje kriterijuma i ispunjenost uslova za dodelu i predlog iznosa subvencija, kako je naglašeno, utvrđuje komisija za dodelu subvencija u zaštićenim područjima, a nju formira ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Foto-ilustracija: Pexels

Srbija ima pet nacionalnih parkova: Fruška Gora, Đerdap, Tara, Kopaonik i Šar-planina, kao i veliki broj zaštićenih područja koja spadaju u ostale kategorije.

Članovi Vlade usvojili su i uredbu o proglašenju spomenika prirode „Kalemegdanski rt“, čime će ta posebna prirodna retkost biti zaštićena na značajno većoj površini.

Ovim aktom postiže se zaštita biodiverziteta i geodiverziteta posebno ekološki značajnog područja i obezbeđuje afirmacija, prezentacija i korišćenje ovog prostora na principima održivog razvoja, što je ujedno interes kako lokalne, tako i šire društvene zajednice.

Na jednom prostoru nalaziće se specifično kulturno i prirodno nasleđe koje će istovremeno činiti i raznovrsniju turističku ponudu u odnosu na druge delove grada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti