Savet ministara Bosne i Hercegovine odlučio – na Vlašiću niče vetroelektrana!

Foto-ilustracija: Pixabay

Savet ministara BiH prihvatio je i Inicijativu i imenovao delegaciju za vođenje pregovora povodom zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između Nemačke razvojne banke (KfW) i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (agencija za izvršenje projekta), u iznosu 36 miliona evra za Projekat izgradnje Vetroelektrane „Vlašić“.

Izgradnjom vetroelektrane snage do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu stvaraju se uslovi za proizvodnju električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

Projekat će doprineti ekonomskom razvoju BiH, uz korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenju gasova sa efektom staklene bašte.

Procenjena vrednost investicije iznosi 75 miliona evra, a finansirala bi se sredstvima kredita KfW i EIB-a u iznosima po 36 miliona evra i sopstvenim izvorima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u iznosu od tri miliona evra.

Pored ove VE, Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je u petak Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje Vetroelektrane (VE) „Ivan Sedlo–Hadžići“ sa direktorom kompanije „Suzlon Wind Energy BH“ Samirom Džaferbegovićem.

Ovo je prva vetroelektrana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrednosti oko 30 miliona evra.

Njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vetroelektrani sa pet vetroagregata, po pet MW. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i ove kompanije.

„Interes nam je da se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u što većoj meri, za razliku od fosilnih goriva, a posebno uglja, po čemu je naša zemlja još uvek prepoznatljiva. Vetroelektrane nemaju štetnog uticaja na prirodu, a snaga energije koju proizvedu ne dovodi do zagađenja vazduha. Tako štitimo okolinu, a kroz naplatu ove vrste koncesije biće ostvareni i značajni prihodi za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu. U planu je i otvaranje novih radnih mesta”, izjavio je ministar Delić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti