Za razvoj lovstva Vojvodina izdvaja više od 25 miliona dinara

Foto: JP Vojvodinašume

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2021. godinu.

U pitanju su bespovratna sredstva, a ukupan iznos koji se dodeljuje ovim konkursom je 25.477.937 dinara.

Pravo učešća na konkursu ima korisnik lovišta i privredna društva, koja su registrovana za delatnost lovstva, koja se bave unapređenjem lovstva sa teritorije AP Vojvodine.

Cilj konkursa je unapređenje stanja populacije divljači i njenih staništa, opremanje korisnika lovišta i praćenje stanja pojedinih vrsta divljači na teritoriji AP Vojvodine.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, započeli su protekle godine realizaciju projekta, koji za dugoročni cilj, u narednih pet godina, ima vraćanje jelena na područje Vršačkih planina.

U lovište u ovom zaštićenom području, tačnije u novo uzgajalište „Lovačko imanje“ pušteno je 50 jedinki Karpatskog jelena februara 2020. godine.

Uzgajalište „Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama, dobilo je tada nove stanare: 40 košuta i deset muških jedinki jelena.

Foto: JP Vojvodinašume

„Za narednih pet godina, plan nam je da 125 jelena preselimo iz zatvorenog u otvoreni deo lovišta „Vršačke planine“, pa će se zahvaljujući ovom projektu, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, ponovo čuti rika jelena u najvišoj planini u Vojvodini“, rekla je Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

Plan se i ostvario – od februara do oktobra 2020. godine, krdo od 50 jelena uvezenih iz Rumunije, uvećano je za 21 tele. Životinje su zdrave i odlično su se prilagodile u novom staništu na Vršačkim planinama.

Prijave na Konkurs za 2021. godinu, sa ostalom potrebnom dokumentacijom, podnose se do utroška sredstva najkasnije do 09.03.2021. godine.

Kompletan tekst konkursa i ostalu neophodnu dokumentaciju, možete preuzeti OVDE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti