Karpatski jelen se vraća u Vojvodinu

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2019. godinu, JP “Vojvodinašume“ je konkurisalo sa projektom “Izgradnja uzgajališta običnog jelena (Cervus elaphus L.) u lovištu ‘Vršačke planine'“.

Tom prilikom, u prisustvu velikog broja predstavnika medija, direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai istakao je sledeće:

„Ukupna vrednost projekta je 11.000.000 dinara, a iznos bespovratnih sredstava koja se dodeljuju ovim konkursom za izgradnju uzgajališta običnog jelena u lovištu ‘Vršačke planine’ je 8.000.000 din.

Foto: JP „Vojvodinašume“

Uzgajalište jelena “Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama ima površinu od 45 ha, sa uzgojnim separatima, a matični fond običnog jelena, od 50 jedinki (10 jelena i 40 košuta) uvežen je iz jelenskih lovišta sa Karpata, iz Rumunije.

U periodu od 2021.-2025. godine, u otvoreni deo lovišta “Vršačke planine“ iz uzgajališta “Lovačko imanje“ biće naseljeno 125 jedinki, čime bi se i ispunio zadatak projekta, a to je vraćanje jelena na to područje. Zahvaljujući ovom projektu, za nekoliko godina ponovo će se, sa najviše planine u Vojvodini, čuti rika jelena“.

Uzgajalište jelena, „Lovačko imanje“ nalazi se na teritoriji kojom gazduje Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, a u okviru JP „Vojvodinašume“.

„Lovačka udruženja i lovačka društva na teritoriji Grada Vršca i Južnog Banata, na ovaj način dobijaju mogućnost da gazduju jelenskom divljači, ali imaju i veliku odgovornost da je čuvaju. Upravo da se ne bi desilo ono što je pre pet decenija rezultiralo time da smo bukvalno došli na njihov biološki minimum“, poručio je Željko Sušec, zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

Karpatski jelen je autohtona vrsta na ovom području, a cilj i prirodni zadatak JP „Vojvodinašume“, kao zaštitnika prirode, bio je da se ovo uzgajalište napravi na Vršačkim planinama i time se stavi tačka na ljudski nemar koji je glavni uzrok dovođenja populacije jelena na istorijski minimum.

Izvor: JP „Vojvodinašume“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti