Potpisan ugovor o finansiranju dela Transbalkanskog koridora za prenos električne energije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Za finansiranje jedne deonice Transbalkanskog koridora, dvostrukog dalekovoda ObrenovacBajina Bašta, izdvojeno je 12,8 miliona evra.

Sporazum o dodeli sredstva za izgradnju potpisali su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

„Transbalkanski koridor je regionalni projekat od strateškog značaja, koji znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu, u Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji. Ukupna vrednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji je 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar“, rekla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva rudarstva i energetike, do sada je završena jedna sekcija Transbalkanskog koridora, u izgradnji je sekcija od Kragujevca do Kraljeva. Deo za koji je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti blizu 60 miliona evra, a ostaje da se izgradi još jedna deonia, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Važan cilj ovog projekta, pored smanjenja gubitaka na prenosnoj mreži, i povezivanje Srbije sa regionom. 

„Naš cilj je da budemo tranzitni koridor i u energetici, zbog čega mreža na visokom naponu mora da bude najbolja i na tome radimo zajedno sa svojim međunarodnim partnerima“, rekla je ministarka Mihajlović.

Ministarka Joksimović rekla je da je u saradnji sa međunarodnim partnerima na projektu Transbalkanskog koridora napravljen važan korak u procesu evropskih integracija, imajući u vidu da je oblast energetike deo klastera 4, po novoj metodologiji pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, gde je, između ostalog, Srbija preuzela obavezu da unapredi energetsko tržište i poveže se sa zemljama EU.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije, Ingve Engstrom, rekao je danas da je do sada kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, koji kombinuje finansiranje zemalja članica, Evropske unije i međunarodnih banaka, uloženo oko 220 miliona evra samo u Srbiju, a da ukupna ulaganja kroz ovaj mehanizam u regionu iznose oko 5,5 milijardi evra, u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i digitalne infrastrukture.

Vrednost investicije za deo od Obrenovca do Bajine Bašte Tranbalkanskog koridora iznosi 58,95 miliona evra i realizuje se kroz zajam KfW u iznosu od 40 miliona evra, investicioni grant Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), u iznosu od 12,8 miliona evra, a preostali iznos od 6,15 miliona evra obezbeđen je iz tehničke pomoći WBIF i sredstava EMS-a.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti