Sačuvajte šume, planetu i zaradite – sve to iz svoje fotelje!

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanija iz Estonije, Single Earth osmislila je zanimljiv koncept – kako da vlasnici zarađuju na šumskom bogatstvu, a da pri tome ne rade ništa.

To je san svih, zar ne? Da budemo plaćeni, a da ne radimo praktično ništa.

Cilj je poprilično humane prirode – spasiti planetu Zemlju. Alat uz pomoć kojeg ćete to postići su blockchain (servis koji pretražuje kriptovalute, a služi i kao novčanik za kriptovalute i za razmenu kriptovaluta), tokeni i berza u kojoj je valuta prirodna vrednost.

Rezultat? Prema rečima izvršne direktorke Merit Valdsalu, prvi svetski finansijski instrument koji je podržan prirodom.

„Single Earth je onlajn platforma koja omogućava vlasnicima šuma, močvara i drugih prirodnih resursa da generišu profit bez prodaje svojih delova zemlje kao sirovine – time što se odluče da ne eksploatišu svoja prirodna dobra, pomažu da se ne dođe do dodatnog stvaranja ugljen-dioksida iskorišćavanjem tog dela planete. Na taj način nagrađujemo vlasnike zemljišta što nisu posekli šume i nisu iskopali močvare, već su odlučili da sačuvaju ekosisteme koji nas zapravo održavaju u životu“, objasnila je Valdsalu.

Naime, Single Earth „tokenizira“ deo zemlje, šume, močvare ili bilo koje područje bogatog ekološkog značaja, a onda kompanije, organizacije i na kraju pojedinci mogu da otkupe tokene i poseduju delimične količine tog zemljišta i prirodnih resursa, dok za uzvrat pomažu smanjenje ugljen-dioksida i dobijaju trajna vlasnička prava.

I vlasnici zemljišta su plaćeni, a pri tome ne čine ništa nažao svojoj zemlji.

U Single Earth tvrde da ne pokušavaju da postanu najveći zemljoposednici na svetu, već pokušavaju da obezbede tehnologiju uz pomoć koje bi ljudi koji poseduju zemlju mogli da stvore profit na njoj bez potrebe da je prodaju kao sirovinu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Single Earth sakupio je svoj prvi fond od 3,9 miliona dolara zahvaljujući kompaniji Pipedrive. Osnivači Pipedrive-a želeli su da ulože deo svog bogatstva i u prirodne resurse, a ova ideja im se činila jako primaljivom i sa velikim potencijalom za budućnost.

Trenutno je Single Earth fokusiran na evropske šume – Estonija je država čiju teritoriju više od 50 odsto čine šumski predeli.

U Single Earthu se nadaju da će proširiti poslovanje na celi svet, a reč je o tržištu koje bi do 2050. godine moglo da vredi 500 milijardi dolara.

„Divno je (ili možda ne?) što na ovaj način prirodu možemo vrednovati i u kapitalističkoj ekonomiji. U svakom slučaju, sve što pomaže u spašavanju biodiverziteta, kao i biljnog i životinjskog sveta, za nas će uvek imati veliku vrednost i biti od krucijalnog značaja“, zaključila je Valdsalu.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti