Kuća na drvetu zahvaljujući kojoj se obnavlja lokalna šuma

Jedinstvena kuća na drvetu, delo češkog arhitekte Jana Tirpekla, ima za cilj da poveže goste objekta sa prirodom koja ih okružuje i na taj način kod posetilaca probudi dublji interes za svet oko njih.

Pre svega, prostor je namenjen za odmor, ali će imati i društveno-korisnu komponentu. Nekoliko puta godišnje biće organizovane radionice gde će polaznici dobiti korisne informacije o sadnji drveća, a potom i priliku da primene stečeno znanje u dva navrata, nakon uspešno završene obuke.

Zamisao je da se uz pomoć sredstava prikupljenih na ovaj način obnovi lokalna šuma, kao i da posetioci postanu što aktivniji tokom boravka u kući.

Kuća je kružnog oblika sa potpuno transparentnom fasadom iz koje se pruža pogled na šumu, a nalazi se nedaleko od Praga, glavnog grada Češke, na privatnom posedu koji se koristi kao pašnjak za ovce.

Konstrukciju opisuju dve reči: minimalizam i neophodnost. Ovde ništa nije neupotrebljivo ili suvišno.

Dizajn Jan Tirpekla zasnovan je na osnovu jednostavne skice sa fokusom na raspored postojećih stabala u okviru pomenutog pašnjaka, stoga je i konačni izgled kuće u velikoj meri bio predodređen na samom početku gradnje.

Kuća na drvetu sastoji se od dve platforme postavljene na različitim visinama koje su spojene staklenim prozorom vijugavog oblika. Prostor je potpuno okružen prirodom, a zahvaljujući staklu, spolja deluje potpuno zakamuflirano.

U kućicu se ulazi preko drvenih stepenika koji podsećaju na merdevine, a sam prostor je uređen sa puno pažnje i malo nameštaja, jer nije predviđen za duži boravak.

Svako ko želi može da bude gost ove neverovatne kućice, ali vlasnici napominju da je preporučljivo napraviti rezervaciju zbog velikog interesovanja turista.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti