Benksijeva slika „Pokaži mi Monea“ prodata za više od osam miliona evra

Čuveni Benksi, grafiti majstor, još pre 15 godina dao je svoje viđenje poznate slike francuskog impresioniste Kloda Monea. Između dva umetnička dela postoji par razlika. Na originalnoj slici su vodeni ljiljani u umetnikovoj bašti u Živerniju u Francuskoj.

Moneovo delo jedno je od dvanaest sa motivom umetnikovog japanskog mosta i njegove vodene bašte u kojima se prikazuje identična idilična scena u različito doba dana, tokom različitih vremenskih uslova i godišnjih doba.

Benksijeva slika nosi naziv „Pokaži mi Monea“, a nastala je tokom 2005. godine, za potrebe izlaganja u jednoj poznatoj galeriji. Razlika u odnosu na Moneovo delo je što Benksijeva slika, pored idiličnog krajolika, prikazuje i prevrnuti narandžasti saobraćajni čunj kao i napuštena kolica iz supermarketa uronjena u jezerce jedne od najpoznatijih scena iz bašte.

“Pokaži mi Monea” je prodata za 8,4 miliona evra i tako je nadmašena procenjena vrednost od oko 5,5 miliona evra.

Benksijevo ime nikada nije zvanično potvrđeno. Početak karijere obeležilo mu je šaranje zgrada u Bristolu, da bi ga to isto šaranje dovelo do mesta jednog od najpoznatijih savremenih umetnika.

Iako identitet umetnika ostaje tajna, oktobra prošle godine Benksijev bivši agent i fotograf Stiv Lazarajds (Steve Lazarides) objavio slike za koje se tvrdi da ga prikazuju na poslu – ne otkrivajući njegovo lice.

Potvrđeno je da je samo jedno Benksijevo delo imalo višu cenu od ovog.

Aleks Brančik, rukovodilac odseka za evropsku savremenu umetnost u „Sotbiju“, smatra da je ovo jedan od najboljih Benksijevih radova.

„Uvek nepredvidiv, kao glas protesta i društvenog nezadovoljstva, Benksi nas opominje zbog nepoštovanja životne sredine u korist rasipničkog konzumerizma“, kaže Brančik.

Najpoznatija Benksijeva slika „Delegirani parlament“ prodata je prošle godine na aukciji za skoro 11 miliona evra, a ovog meseca njegov grafit pod nazivom „Oprostite nam na upadu na posed“ prodat je za 7,1 miliona evra  u Hongkongu.

„Prava šteta našoj životnoj sredini nije pričinjena crtanjem grafita i pijanim tinejdžerima, već velikim biznisima i lenjim arhitektama”, izjavio je svojevremeno Benksi.

Slika je prodata privatnom kolekcionaru iz Azije, posle samo osam minuta nadmetanja petorice zainteresovanih kupaca.

„Pokaži mi Monea“ je deo serije slika pod nazivom „Sirova nafta“, u kojoj Benksi pravi aluzije na kanonska dela svetskog slikarstva u kontekstu današnjeg vremena.

U ovoj seriji su se našli i „Suncokreti“ Vinsenta van Goga, koji su u Benksijevoj verziji uveli u vazi, zatim „Noćna šetnja“ Edvarda Hopera, na kojoj je izvornim likovima dodat i besan čovek u boksericama sa motivima američke zastave, i „Merlin Monro“ Endija Vorhola, pretvorena u Kejt Mos.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti