Centar Londona pretvara se u najveću zonu bez automobila

Foto-ilustracija: Unsplash (Sabrina Mazzeo)

U planu je velika transformacija prestonice Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju poboljšanja zdravlja građana i pozitivnog uticaja na životnu sredinu.

Naime, u centru Londona organizuje se jedna od najvećih zona bez automobila na svetu.

U planu je da centar grada prestavlja pešačku zonu, u kojoj će biti moguće voziti bicikl, dok će tek pojedine ulice biti osopobljene za autobuski javni prevoz.

Takođe, određene su i zone sa izuzetno niskim emisijama i sa niskim emisijama, kako se ne bi stvarale gužve na putevima i kako bi se što veći broj stanovnika motivisao na pešačenje i zelene vidove transporta. Očekuje se da će na ovaj način smanjiti saobraćajne gužve za trećinu.

Pored toga, u novonastalim okolnostima, bicikl se pokazuje kao najpogodnije prevozno sredstvo za održavanje socijalne distance.

Poslednjih nekoliko dana, dodato je oko 5.000 kvadratnih metara dodatnog prostora stazama za pešake kroz čitav grad kako bi ljudi mogli da se kreću na bezbednoj distanci, sprečavajući dalje širenje koronavirusa. Pored toga, dodaju se i proširuju biciklističke staze.

Već je zabeleženo smanjenje saobraćaja na putevima za 60 odsto, ujedno i emisija azot-dioksida za 50 odsto u najprometnijim ulicama Londona.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti