Kazna za neodgovorno bacanje maski u Francuskoj i do 300 evra?

U poslednje vreme na javnim površinama širom sveta primećuje se sve veća količina iskorišćenih jednokratnih maski i rukavica. Iako nije ograničeno samo na građan(k)e Francuske Republike, koja je teško pogođena pandemijom KOVID-19, takvo neodgovorno ponašanje uskoro bi ih moglo skupo koštati.

Foto: Twitter (screenshot)

Erik Pože, zastupnik odseka Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, u ponedeljak je kao meru za sprečavanje neodgovornog bacanja zaštitnih rukavica i maski predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 evra. Poput mnogih drugih svojih sunarodnika i Pože je zgranut velikom količinom ovog potencijalno zaraznog otpada na javnim površinama francuskih gradova. Iako se korišćenje maski i rukavica preporučuje kao mera zaštite od novog koronavirusa, Pože smatra da ne postoji opravdanje za njihovo neodgovorno bacanje i da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje, izvestio je France 3.

Posebno velik problem predstavljaju hirurške maske, kojih na javnim površinama ima najviše, a kako navodi „Plastick Attack France“ za njihovu razgradnju u prirodi potrebno je i do 450 godina.

Pože tvrdi kako se neodgovorno ponašanje pojedinaca treba sankcionisati jer „predstavlja značajan rizik za zdravlje ljudi i zaštitu okoline “ te je na Tviteru objavio nekoliko fotografija bačenih maski i rukavica koje je sam snimio. Francusko zakonodavstvo trenutno predviđa novčanu kaznu u visini od 68 evra za svakoga koga se uhvati u zagađivanju javnih površina i okoline, no Erik Pože smatra kako je taj iznos premalen u odnosu na štetu koju može izazivati i zato predlaže veća ovlašćenja za lokalnu vlast i komunalne redare, kao i da se za identifikaciju počinitelja koristi video nadzor.

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti svesno je ovog problema te je objavilo preporuke za korišćenje i pravilno odlaganje zaštitnih maski i rukavica. Nakon skidanja bi ih trebalo staviti u odgovarajuću kesu za smeće koju bi zatvorenu trebalo čuvati tokom sledeća 24 sata. Kesu bi zatim trebalo baciti s ostatkom mešanog komunalnog otpada, ali se nikako ne sme odložiti u žute kontejnere koji u Francuskoj služe za odvojeno prikupljanje plastičnih flaša, višeslojne i metalne ambalaže, papira i kartonske ambalaže.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti