Grejanje u Londonu – smanjenje štetnih emisija i do 90 odsto

Saradnja između energetske kompanije sa sedištem u Londonu „Vattenfall Heat UK“ i kompanije za reciklažu i upravljanje energijom „Cory Riverside Energy“ mogla bi da obezbedi dovoljno toplotne energije za 10.500 domova u istočnom delu grada. A to je tek početak!

Foto-ilustracija: Unsplash (Fred Moon)

S ciljem proizvodnje niskougljenične energije, čime će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 80 do 90 odsto u odnosu na tradicionalne gasne kotlove u pojedinačnim domaćinstvima, Vattenfal će grejati engleske domove pomoću otpadne toplote iz postrojenja u vlasništvu njihovog partnera na projektu. Za potrebe ambicioznog poduhvata razviće toplotnu mrežu koja će pokrivati lokalno područje Istočnog Londona. Kako je najavljeno, već postoje planovi za njeno proširenje.

Vattenfall će voditi čitavu izgradnju infrastrukture toplovoda, kao i kasnije upravljenje i snabdevanje. Sam dizajn mreže obezbediće mogućnost buduće dogradnje novih kapaciteta.

Procene su da bi ceo projekat uspeo da obezbedi dovoljno energije za grejanje 75.000 domova.

U planu je i povezivanje sa stambenim, poslovnim, maloprodajnim objektima i industrijskim zgradama.

Benefiti ovog projekta su mnogostruki i uključuju znatno smanjenje zagađenja vazduha, ali i niže izdatke za stanovništvo.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti