Naučnici pronašli retku polu-mušku, polu-žensku pticu

Možda nije jedan od milion, ali je prilično blizu.

Istraživači su otkrili retku pticu pevačicu koja je mužjak na jednoj polovini tela, a ženka na drugoj polovini. Ovo otkriće se opisuje kao nešto čemu se prisustvuje „jednom u životu“.

Rezervat prirode Pauverdmil (Powdermill Nature Reserve) u Prirodnjačkom muzeju Karnegi (Carnegie Museum of Natural History) poslednji put je pronašao ovakav primerak jedinke pre 15 godina i to je tek peta od skoro 800 hiljada ptica koje je rezervat prirode ikada video.

„Svi zaposleni su tako uzbuđeni! Postojalo je intersovanje sa naučne tačke gledišta, naravno, ali je prevagnula sreća zbog otkrića nečeg tako retkog“, rekla je za CNN Eni Lindsej (Annie Lindsay), menadžerka programa za povezivanje ptica u rezervatu.

Šta se događa sa pticama poput ove?

Ptica je identifikovana kao trešnjar ružičastih grudi (rose-breasted Grosbeak)  Muški i ženski trešnjar razlikuju se po boji: mužjaci imaju ružičaste pazuhe, dok su ženkine žuto-smeđe boje.

Spoljna strana krila ove ptice različitih je boja.

Ovakva genetska varijacija poznata je kao ginandromorfizam (grč. gyne žena, apeg čovek, muž, morphe oblik).

Naučnici ne znaju mnogo o tome kako ginandromorfizam utiče na život ptice.

„Verovatno nema nikakvih prednosti ovog fenomena, ali će to definitivno uticati na sposobnost ptice da se pari. Ne znamo da li ta ženska strana ima funkcionalan jajnik. Ako ga ima i ako je u stanju da privuče muškog partnera, možda bi mogla da se razmnoži“, rekla je Lindsej.

Kako je pronađena?

Budući da otkriće nije došlo tokom sezone razmnožavanja, ptica nije pokazivala znake ponašanja koji bi mogli da pomognu u odgovoru na neka od ovih pitanja. Rezervat je pticu pronašao tokom akcije „povezivanja“ ptica, kada se ulovljene ptice obeležavaju minijaturnom aluminijumskom trakom za noge koja na sebi ima devetocifreni identifikacioni kod, nakon čega se puštaju na slobodu.

Ono što je utvrđeno je da ptica ima najmanje godinu dana, što znači da je u stanju da preživi samostalno do punoletstva.

Kako dolazi do ovog fenomena?

Ginandromorfija nije neuobičajena. Javlja se kod pauka, rakova, pa čak i pilića.

To je rezultat genetske greške kada se neoplođeno jaje sa dva jezgra stapa se sa spermom i stvara embrion i sa muškim i sa ženskim ćelijama.

Lindsej je uspela da uzme uzorke pera ove ptice, pa će rezervat prirode moći da ih iskoristi za genetsku analizu kako bi se što više saznalo o ovom fenomenu.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti