Ovekovečite svoj omiljen deo prirode – Natura 2000 u kadru

 

Za naš foto-konkurs „Natura 2000 u kadru“ vlada sve veće interesovanje. U prilog tome govori i broj pristiglih fotografija – svake nedelje više od stotinu! Autori su se pokazali kao pravi znalci – svojim veštim okom uspeli su da zabeleže nezaboravne trenutke i prelepe predele Srbije.

Broj fotografija koje možete poslati nije ograničen – slikajte prirodu što više!

I ne samo prirodu, već i biljni i životinjski svet, aktivnosti čoveka u prirodi, vodu i vodne resurse. Zamislite da treba da predstavite fotografijom lepote prirode u Srbiji nekome ko je nikada nije posetio.

Imate vremena do 27. novembra do kada traje naše takmičenje.

Svoje fotografije šaljite putem ovog linka.

Najbolje fotografije konkurišu za jednu od nagrada:

1. Nagrada 60.000 dinara
2. Nagrada 45.000 dinara
3. Nagrada 35.000 dinara

Što više fotografija stiže, to naš stručni žiri ima sve teži zadatak – da svake nedelje odabere tri nabolje fotografije koje će biti finalisti. Jedna od članica žirija, multimedijalna umetnica Mina Radović smatra da ovaj konkurs predstavlja način da se priroda vrati u fokus umetničkog doživljaja i da se ponovo ostvari dodir čoveka i prirode koji je narušen.

„Smisao konkursa nije samo u pobedničkoj fotografiji, već i u nastojanju da ta tema dobije na relevantnosti i prisutnosti u javnosti“, kaže  Mina Radović.

Ona smatra da će se u dinamizmu takmičenja, žiriranja i diskusije stvoriti ambijent za novo vrednovanje. „U tome vidim i smisao svog angažovanja: da prepoznam i podržim nastojanje da se kroz fotografiju stvara umetnost od prirode. Da kroz umetnost fotografije priroda stigne i do onih koji su prema njoj ravnodušni“, dodaje Mina.

Mina je doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na odseku Digitalna umetnost. Za tu oblast opredelila se nakon završenog Fakulteta primenjenih umetnosti.Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama slika i video instalacija u Srbiji i inostranstvu. Pored učešća na nekoliko radionica i kulturnih manifestacija, ova članica ULUS-a vodila je slikarsku i crtačku sekciju u Umetničkoj školi Lekart.

Osim Mine Radović u stručnom žiriju koji pravi selekciju najboljih fotografija su i vođa projektnog tima EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji zadužen za portfolio zaštite životne sredine i klimatskih promena Antoan Avinjon, koordinatorka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

Foto-konkurs zajednički realizuju Energetski portal i projekat EU za Naturu 2000 u Srbiji.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Namera je da kroz ovaj foto-konkurs široj publici pokažemo prirodne lepote Srbije i da naše sugrađane podsetimo koliko je važno da čuvamo raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta.

Priroda u fokusu i fokus na prirodi!

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti