Tokom Meseca bez plastike u Rijeci se održava radionica „Kesu donesi, vijaču odnesi“

U Rijeci će se od danas, 29. juna, uz akciju zamene plastičnih kesa i prigodnu radionicu, obeležavati Međunarodni dan bez plastičnih kesa i početak meseca jula – Meseca bez plastike.

Foto: Grad Rijeka

Kako bi ukazali na goruću važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda i podstakli upotrebu za životnu sredinu prihvatljivih alternativa, u Rijeci će se obeležiti mesec bez plastike, odnosno Plastic Free July, kojeg je deo i Međunarodni dan bez plastičnih kesa.

Radionica „Kesu donesi, vijaču odnesi“

Tako će 3. jula 2020.godine, na sam Međunarodni dan bez plastičnih kesa, u prostorijama Riperaja – gradske radionice KD Čistoće, na adresi Ulica Ivana Zajca 20, od 10 do 12 sati, Udruženje Žmergo održati besplatnu kreativnu radionicu pod nazivom „Kesu donesi, vijaču odnesi“ koja je namenjena svim zainteresovanim građanima bez obzira na starosno doba.

Polaznici radionice treba da sa sobom ponesu desetak kvalitetnijih, debljih plastičnih kesa, a na radionici će moći da nauče kako iz tih plastičnih kesa da izrade vijaču i tim simboličnom gestom doprinesu očuvanju životne sredine i uz to se dobro zabave.

S obzirom na preporučene protivepidemijske mere o boravku u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice biti će ograničen na 10 i zato je za učešće na radionici obvezna prethodna najava na imejl info@cistoca-ri.hr.

Deset plastičnih vrećica = jedna platnena

Tokom cele nedelje, od 29. juna do 3. jula, građani će u prostorije Riperaja moći da donesu korišćene, čiste plastične kese, a za donošenje 10 vrećica, biće nagrađeni odgovarajućom platnenom torbom partnera projekta. Broj platnenih torbi partnera projekta je ograničen.

Foto-ilustracija: Pixabay

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svesti građana o štetnosti koju životnoj sredini nanosi korišćenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih kesa. U svetu se godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih kesa, a zbog velikih troškova recikliranja veliki deo njih na kraju završi odbačen u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za životnu sredinu najbolje svedoči podatak da je za razgradnju jedne kese potrebno više od sto, pa i do petsto godina, zavisno od uslova u kojima se razgrađuje.

Tokom meseca jula – meseca bez plastike (Plastic Free July) širom sveta organizuju se brojne aktivnosti s ciljem učenja o mogućnostima, ali i nužnosti našeg svakodnevnog života bez korišćenja jednokratne plastike.

Organizatori projekta, Grad Rijeka, zajedno sa partnerima KD Čistoća i Udruženje Žmergo, pozivaju sve građane da učine nešto za svoju okolinu i da se uključe u akciju prikupljanja kesa i pridruže edukativnoj radionici.

Izvor: Grad Rijeka

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti