Na obali Begeja u Zrenjaninu osvanule nove sadnice, rasveta i mobilijar

U sklopu uređenja leve obale Begeja, uz kompleks Palate Dunđerski, restorana “Pivnica”, Muzeja piva i dalje, ka nekadašnjoj fabrici čarapa, završeni su radovi na izgradnji pešačke staze, na delu šetališta koji je nedostajao i koji izlazi na Ulicu carice Milice. Završetkom ove staze, šetalište se, u kontinuitetu, proteže od Velikog pešačkog mosta do “Žutog” mosta u Zmaj-Jovinoj ulici, u dužini od blizu 500 metara, sa mobilijarom – deset novih klupa i kanti za smeće, kao i osamnaest žardinjera, rasvetom, a posađene su i sadnice svuda gde su nedostajale.

Foto: Grad Zrenjanin

Šetnja ovim delom obale svojevrsno je putovanje kroz prošlost grada, jer se uz obnovljenu Palatu Dunđerski, sagrađenu 1911. godine, čija je fasada zasijala novim sjajem, silazi do restorana – pivnice “Četir’konja debela”, ispred koje su na šetalištu postavljene četiri fijale, jedini sačuvani delovi Velikog gvozdenog mosta, čuvene “Ajfelove ćuprije”, podignutog 1904, a demontiranog 1969. godine.

Industrijsko nasleđe na levoj obali Begeja donosi dalje uz šetalište pogone nekadašnje varione zrenjaninske pivare, pretvorene u Muzej piva, ispred čijeg ulaza je uređeno i pristanište za manja turistička plovila. Tu je i zanimljiv putokaz, s vodnim rastojanjima do najbližih destinacija do kojih se može doploviti Begejom, Tisom i Dunavom.

Staza uz Begej zatim se nastavlja uz pogone nekadašnje fabrike čarapa, sve do dela reke regulisanog novim tokom 1969. godine, gde se upravo izgrađeni deo šetališta, oplemenjen sadnicama, uspinje ka Ulici carice Milice i mostu u Zmaj-Jovinoj ulici.

Nedavno predloženim izmenama i dopunama plana generalne regulacije grada Zrenjanina za tu lokaciju, na mestu fabrike čarapa predviđena je izgradnja stambenog bloka višeporodičnog stanovanja, sa strogim uslovima gradnje prema obali Begeja, propisanim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina.

Sve navedeno, kao i više drugih projekata i zamisli, ide u prilog činjenicama da se Zrenjanin, polako, ali sigurno, vraća na svoju reku i planira različite sadržaje uz njene obale, a izgradnja novih i obnova postojećih šetališta sigurno je među prioritetima u tim aktivnostima.

Izvor: Grad Zrenjanin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti