Rijeka – prvi grad u Hrvatskoj sa sistemskim upravljanjem energijom

Foto-ilustracija: Unsplash (Austin Distel)

Gradu Rijeci službeno su uručeni sertifikati ISO50001:2018 kojima je uspostavljen sistem upravljanja energijom u dve upravne zgrade Grada. U sistem su za sada uključene upravne zgrade Grada Rijeke na adresama Korzo 16 i Titov trg 3, kao značajni potrošači energije koja se najvećim delom koristi za klimatizaciju, kancelarijsku opremu i grejanje.

Grad Rijeka je, zajedno sa Zadrom, Velikom Goricom i Osijekom, među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje uvode sistemsko upravljanje energijom prema normi ISO50001:2018, koje se sprovodi u okviru projekta Compete4SECAP čija je ukupna vrednost 13.298.000 kuna (1,8 miliona evra). Projekat se finansira iz Evropskog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a hrvatski partner je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Grad Rijeka sprovodi aktivnosti nadogradnje na postojeće obaveze predviđene Zakonom o energetskoj efikasnosti, a to su, pre svega, donošenje lokalne politike sistemskog upravljanja energijom, uspostavljanje energetskih (EE) timova, kao i praćenje i izveštavanje o potrošnji električne i toplotne energije i vode putem ISGE aplikacije.  Uz to se planiraju i sprovode netehničke mere, kao što su edukacija u cilju promene ponašanja zaposlenih i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unapređenje procedura.

Prema dosadašnjim iskustvima procenjuje se da će se u zgradama uštedeti od 5 do 10 odsto ukupne potrošnje energije nakon potpune primene sistema. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Tajana Jukić Neznanović, viša savetnica gradonačelnika i specijalistica za energetiku, u petak 7. februara održali su konferenciju za medije i predstavili dosadašnje aktivnosti Grada Rijeka na dobijanju standarda sistemskog upravljanja energijom ISO50001:2018.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti