Zelena energetska zadruga u potrazi za inovativnim rešenjima za grejanje na agrobiomasu u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

U nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, traže se lokalne inicijative za korišćenje agrobiomase (agrokulturalni ili agroindustrijski ostaci ili energetski usevi) u svrhu proizvodnje toplotne energije u manjim postrojenjima (< 500 kWt). Instalacija tehnologije potrebne za grejanje preko agrobiomase je efikasna, stvara malu lokalnu emisiju i može se dalje reprodukovati.

Izabranoj inicijativi u Hrvatskoj podršku će pružiti partner projekta – Zelena energetska zadruga, s naglaskom na izradi poslovnog plana i odabiru inovativnog izvora financiranja.

Zelena energetska zadruga poziva ruralna gradska veća, poljoprivredne industrije, poljoprivredne ekonomije ili kompanije u ruralnim područjima da odlučno preduzmu nove korake: iskorišćavanje slame, ostataka, komine masline ili proizvodnje energetskih kultura za toplotu (grejane, sanitarna voda ili procesna para).

“Ledolomac” inicijativa je svaka inicijativa koja prepoznaje potencijal i želi da upotrebljava agrobiomasu u malim postrojenjima grejanja u ruralnim područjima. Dobro sprovedena implementacije grejanja na agrobiomasu uključuje odgovarajuću i modernu tehnologiju, visoku efikasnost s niskim emisijama u vazduh s naglaskom na učestvovanje zajednice u realizaciji.

Profil inicijative mora da ispunjava sledeće zahteve:

  • Upotreba lokalno dostupne agrobiomase;
  • Moderna, automatizovana instalacija sa proverenim tehnologijama za delotvorno korišćenje agrobiomase s niskim nivoom emisija;
  • Singularnost (nije uobičajena vrsta instalacije) i replikacija (nije uobičajena, ali ima visoku stopu replikabilnosti);
  • Društvena prihvaćenost: lokalna zajednica će imati ulogu u snabdevanju biomasom ili u njenoj društvenoj održivosti.

Mogu se prijaviti gradovi i opštine koji žele ugraditi toplotni sistem ili kotao u javnim zgradama; kompanija koja nudi energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji nisu uvereni u odabir poljoprivredne biomase umesto uobičajene drvne ili peleta; vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredne i energetske zadruge ili agroindustrije koje nameravaju da koriste vlastite nusproizvode, ali nemaju jasnu ideju odakle početi.

Uvek su dobrodošle preduzetničke, pionirske inicijative s jednim ili nekoliko aktera koji su uključeni s jasnom vizijom, ali kojima je potrebna podrška kako bi mogli da realizuju svoju inicijativu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Mnogo je slučajeva da se upotreba agrobiomase u lokalnoj zajednici ne događa iz razloga koji nadilaze ekonomske: nepoverenje u rad s kotlovima na agrobiomasu, manjak pouzdanih instalatera, poteškoće u dogovoru o snabdevanju agrobiomasom, određena doza skeptičnosti i odbijanje dela zajednice ili krajnjih korisnika.

Zelena energetska zadruga radi na podsticanju većeg korišćenja obnovljivih izvora energije i uključivanju lokalne zajednice, te će izabranoj inicijativi pružiti uvid u viziju o tome kako se fokusirati i uspostaviti i osigurati snabdevanje sirovinom, podržati usklađivanje udela, poznavanje inovativnih načina finansiranja, kontaktiranje dobavljača ili proizvođača kotlova i rad s lokalnom zajednicom kako bi se olakšalo prihvatanje i potrebna podrška da bi bila društveno održiva.

Prijavni obrazac možete popuniti do 24.2.2020. na linku.

Za opšte informacije kontaktirajte voditeljku projekta za Hrvatsku, Hajdanu Rukavinu (Zelena energetska zadruga).

e-mail: hajdana.rukavina@zez.coop

Izvor: AgroBioHeat

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti