Amazon ulaže u razvoj automobila bez vozača

Kako prenosi Nova ekonomija, Amazon je objavio da će kupiti Zuks (Zoox), startap kompaniju za autonomna vozila, za milijardu dolara, sa ciljem da razviju automobile bez vozača, javlja „TechCrunch“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Aral Tasher)

Prema objavi Amazona, Zuks će i dalje postojati kao samostalna kompanija, gde će na poziciji izvršnog direktora i generalnog tehničkog direktora ostati Aiša Evans i Džesi Levinson, kao što je to ranije bilo.

Misija kompanije će takođe ostati ista.

Izveštaji kažu da će Amazon iskoristiti sporazum sa Zuksom za pokretanje autonomnih isporuka i za stvaranje flote automobila za uslužne vožnje slične taksiju, što se može uporediti sa dogovorom koji je Volvo nedavno sklopio sa Vajmom.

Kompanija Zuks želi da napravi svoje automobile zajedno sa hardverom i softverom za autonomnu vožnju.

Uz finansijsku pomoć Amazona, Zuks će imati sve što im bude bilo potrebno, kako bi išli u korak sa svojim glavnim suparnikom, Vajmom.

Amazon radi na vlastitim projektima autonomnih tehnologija za vozila, uključujući i robote za dostavu koji su dizajnirani da nose male pakete do domova kupaca.

Akvizicija Zuksa posebno je usmerena na pomaganje startapu da „ostvari svoju viziju autonomne vožnje“, kako kažu iz Amazona.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti