Sve vrednosti kanjona reke Đetinje objedinjene internet platformom

Foto: Grad Užice

Evropska zelena nedelja obeležena je biciklističkom vožnjom kroz kanjon reke Đetinje  koju je organizovala Regionalna razvojna agencija Zlatibor zajedno sa devet partnera iz šest zemalja u okviru projekta “Tematik” (Turizam zasnovan na inovacijskim kapacitetima).

Kako kaže Miroslav Ivanović, viši savetnik za turizam i održivi razvoj RRA Zlatibor i menadžer projekta “Tematik”, ovaj projekat se tiče kulturnog turizma i poboljšanja uslova za njegov razvoj.

“Regionalna razvoja agencija Zlatibor prepoznala je kanjon reke Đetinje kao zaštićeno područje koje obiluje kulturnim nasleđem iz raznih perioda. Pilot aktivnost koju će RRA Zlatibor realizovati kroz ovaj projekat jeste izgradnja platforme koja će u sebi sadržati celo područje koje je pod zaštitom uključujući sve njegove prirodne i kulturne vrednosti. Projekat će trajati do septembra 2022. godine što znači da imamo dovoljno vremena da zajedno sa partnerima sa lokala, Turističkim organizacijama, agencijama, udruženjima napravimo jednu platformu koja će biti dostupna celom svetu. Platforma će sadržati informacije o zaštićenom području, flori i fauni koja se može naći u kanjonu Đetinje, spisak spomeničkog nasleđa i svih prirodnih retkosti”.

Platforma čiji će vlasnik biti RRA Zlatibor biće dostupna svima putem interneta, a sadržaće i poseban odeljak koji se odnosi na aktivnosti koje su dostupne turistima. Tu će dobiti informacije o sadržajima poput vožnje kajacima ili biciklima ili o organizovanom pecanju.

I biciklistička vožnja klisurom Đetinje od Stare hidrocentrale do lokaliteta Staparska banja deo je aktivnosti u okviru ovog projekta i Evropske zelene nedelje kojima se promovišu zdravi stilovi života, boravak u prirodnom zaštićenom području i smanjenje zagađenja životne sredine.

Kako su istakli učesnici vožnje, staza je naročito zanimljiva za rekreativce jer je uređena šest kilometara do Staparske banje i njom se može izaći do Vrutaka makadamskim putem, koji je pogodan za brdske bicikle i za ljude koji vole vožnju van uređenih staza. Tu su naravno i ostali lokaliteti vredni pažnje poput Velike brane, Staparske banje, uskoro i Neolitskog naselja ali i predeli od Staparske banje ka Vrutcima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti